Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Водеща тема в международния печат е подадената оставка от италианския премиер Матео Ренци, след като претърпя поражение на референдума за конституционна реформа. Това е резултат, който хвърля Италия в политическа криза и предизвиква страх от хаос в банковата ѝ система, коментира "Файненшъл таймс". Анализатори предупредиха, че нестабилността, предизвикана от преждевременното напускане на Ренци, може да доведе до нова и потенциално заразна финансова криза в Италия, пише "Ню Йорк таймс".
Вестта за поражението на Ренци дойде няколко часа след като избирателите в Австрия избраха категорично бившия лидер на Зелените Александер ван дер Белен за президент, който се състезаваше с крайнодесния кандидат Норберт Хофер. Вотът в Австрия показа, че все още има граници пред вълната от гняв срещу елитите, която започна през юни с референдума за Брекзит и продължи с победата на Доналд Тръмп в САЩ миналия месец, пише в. "Вашингтон пост".
Европейската комисия подготвя терен за отваряне на нови глави от преговорите за членство на Сърбия в общността до края на годината, казва еврокомисарят Йоханес Хан в интервю за в. "Политика". "Всички посрещаме Сърбия с "добре дошла" в европейското семейство, към което тя принадлежи. Не би трябвало да се съмнявате в това", казва еврокомисарят.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!