Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ст. Пеев: 10 лева на тон за месец струва съхранението на горивата в данъчно-акцизните складове

Станимир Пеев
Снимка: вестник "Дневник"

Съхранението на горивата в данъчно-акцизните складове струва средно 10 лв. на тон за месец, съобщи директорът на Държавен резерв и военновременни запаси Станимир Пеев пред парламентарната анкетна комисия, създадена да провери пазара в периода 2008-2016 година.

Очевидно това не е причината за високите цени, които плаща потребителя, коментира и заместник-председателя на комисията, Емил Димитров-Ревизоро:
Но има хорам, които искат, ако може да няма складове, ако може да няма митници, ако може да няма данъци. Горивото е еднакво по международни цени - още повече в нас имаме четири рафинерии, в Сърбия има една, в Македония има една, в Гърция има две.

Изпълнителният директор на Националната агенция по приходите Бойко Атанасов предложи промени в законодателството, които да изсветлят пътя на горивото и начина, по който се формира цената му от търговеца до потребителя:
Това би било важно, за да могат да се видят на какви стойности, съответно да се види единична цена, и за целите на анализите вече ще имаме ясна представа кой, на какъв марш  и през каква стъпка продава съответните горива.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!