Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Подпомагана от руски военни, сирийската армия продължава да освобождава райони от Алепо. Според експерти, превземането на града ще предизвика обрат във войната и ще засили позициите на Русия в преговорите, пише "РБК". Русия кара в Сирия хуманитарни товари, а нейните "партньори" в сирийското уреждане изпращат оръжия на терористите, заявява "Росийская газета". 
"Вашингтон пост" съобщава за намерението на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп да номинира генерала от запаса Джон Кели за министър на вътрешната сигурност. Това засилва опасенията на членове на Конгреса и експерти по националната сигурност, че политиката на новия президентски екип може да се окаже в непропорционална степен определяна от военни командири, отбелязва вестникът.
Турците продължават да обръщат доларите си в турски лири и злато съобразно призива на президента Реджеп Тайип Ердоган. "Подкрепа като лавина за турската лира", гласи заглавието на в. "Акшам". Редица институции на страната са решили да подкрепят турската лира, като обръщат финансовите си наличности или извършват плащанията с местна валута.
"Еврозоната е застрашена от Гърция, а не от Италия", смята американският в. "Уолстрийт джърнъл", чиято статия днес цитират гръцки електронни издания. "Опасността от нова гръцка криза е реална", предупреждава авторът Саймън Никсън. Според него, на настоящия етап състоянието на гръцката икономика е най-голямото предизвикателство за Европейския валутен съюз. 
Вестник "Адевърул" пише за "причините, които карат румънските предприемачи да разкриват фирми в България". В Румъния не могат да се правят много планове в средносрочен и дългосрочен аспект, защото правилата на играта постоянно се променят. В България законодателната рамка остана същата като преди 20 години по отношение на таксите и облагането на фирмите, а националната валута не се колебае, подобно на румънската лея, пише изданието.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!