Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът ще остане за да инспектира най-опасната част от спасителната операция

Общо 7 цистерни са изведени до момента от Хитрино

Осмата цистерна е подготвена, остават най-рисковите 5

| обновено на 17.12.16 в 19:42
Снимка: БГНЕС

Още три цистерни бяха изведени днес от Хитрино, така че с тях, разположените на площадката до село Каменяк стават общо 7 обяви на брифинг Бойко Борисов. По думите му, осмата цистерна е подготвена за изтегляне през утрешния ден, когато ще продължи работата и по изтеглянето и на останалите 5, считани от експертите за най-рискови.  Според Борисов, има шансове спасителната операция да завърши в понеделник.


Премиерът в оставка заяви, че ще остане в селото за да инспектира спасителната операция.


По рано през деня за БНР комисар Тошко Бързилов, началник на Оперативния център на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" обяви, че всички цистерни, които излизат от селото, са обработени частично, а после ще бъдат третирани с азот.

Всичко ще става много бавно, в синхрон с мерките за безопасност. Всяка цистерна се вдига с по два крана и се обезопасява, каза Бързилов.

Около цистерната, от която изтича газ, е направена специална площадка, следи се за концентрацията на газ, работи се изключително внимателно.

Доста по-спокоен е денят за пострадалите жители на Хитрино. Два автобуса от по 25 човека на няколко курса между 10.00 и 14.00 ч. отвеждат желаещите да огледат домовете си. Вземат се мерки за ремонта на дограмата, като се очаква да бъде огледана цялата Горна махала, където е безопасно да се влезе. 
Днес в заседанието на Обществения съвет на селото взе участие областният управител на Шумен Донка Иванова, за да предостави цялата информация от заявки за помощ за пострадалите, за да могат оттук нататък хората от Хитрино сами да преценяват от какво точно имат нужда и още от Донка Иванова:
В момента, в който хората влязат в селото, ще започнат точно тези ежедневни потребности и ще трябва да се вземе решение как ще се оборудват фургоните, как ще се погрижат за личната си хигиена. По-скоро става въпрос за такива бъдещи решения. Например за долекуване на хората, които са в болниците сега. Дори става въпрос за кардиологични прегледи. И такава оферта имаме".

И днес продължава раздаването на храни на пострадалите в Хитрино. Вече се търсят решения за осигуряване на дърва.
За първи път след трагедията на жители на селото е дадено повече време да огледат имуществото си. Явор Йолов от участъка в Хитрино е един от полицейските служители, които охраняват къщите и обществените сгради.
Обхождаме къщите в селото. Наблягаме на жилищните сгради, където знаем, че има най-големи поражения, където знаем, че може евентуално, ако случайно някой проникне в селото, да влезе да мародерства. Обръщаме внимание на общинските учреждения, на банките, които са в населеното място, като не навлизаме в периметъра на самата железопътна катастрофа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!