Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Разследването на убийството на руския посланик в Анкара Андрей Карлов е сред водещите теми на турския печат днес. Вестник "Ортадогу" цитира външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу, според който зад убийството на Карлов стои Фетхуллахистката терористична организация на живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен. Чавушоглу посочи, че е информирал за това САЩ и Русия.  Президентът Реджеп Ердоган също обяви, че "няма съмнение", че убиецът на Карлов е член на мрежата на Гюлен, пише вестник "Акшам".
Ангела Меркел няма да бъде свалена от власт от вълна от антибежански гняв, но докато германците се опитват да асимилират терористичното нападение на коледния базар в Берлин, политическият пейзаж се променя и то в недобра посока за канцлера, отбелязва британският вестник "Дейли телеграф". Тероризмът поставя миграцията и сигурността в центъра на вниманието. Това неизбежно ще започне да предизвиква дебати за Европейския съюз, които досега в Германия бяха периферни. Ако Брюксел не прояви гъвкавост, това ще доведе до появата на ново и опасно политическо движение - германския евроскептицизъм, предупреждава изданието.
За нов трилър около преговорите между Гърция и международните й кредитори пишат гръцките вестници. Решението на правителството да раздаде коледен бонус за пенсионерите с ниски доходи доведе до напрежение между преговарящите страни. Германия блокира прилагането на краткосрочните мерки за облекчаване на гръцкия дълг, а кредиторите поискаха Атина да се ангажира в бъдеще да не предприема подобни действия без съгласуване с тях. При най-добрия сценарий от създалата се ситуация би могло да се излезе преди Коледа, но нещата могат да се проточат и след празниците, отбелязва "Прото тема". Според в."Имерисия" следващите 24 часа ще са критични за преговорите с кредиторите, но премиерът Алексис Ципрас е оптимист, че втората оценка на хода на гръцката спасителна програма ще приключи през януари.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!