Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите сурвакат за здраве при посрещане на Новата година

Снимка: Катя Чорова
В българските домове се изпълнява и обичаят сурвакане. По стара традиция при посрещането на Новата година във всяка къща трябва да има сурвачка.

От древни времена българинът е започвал новата година с мистичен ритуал за здраве, плодородие и благополучие. Тайнственият смисъл на сурвакането разкрива етнографът доцент д-р Йорданка Манкова:

Заповча една нова година и човек предприема осъществяването на една магия на началото, която е свързана със стопанското и човешкото благополучие, която е свързана с човешкото добруване. Когато детето тръгне да сурвака, то осъществява една магия по досягане. Докосва гърбината на стопанина на къщата, разбира се, по законите на патриархалната традиция най-напред от най-възрастния - от дядото, бабата, таткото, майката и т.н. Докато се стигне и до животинките в оборите, които също са сурвакани в тази новогодишна ранна сутрин, защото и на тях трябва да се пожелае здраве, и те трябва да бъдат докоснати от жизненото, зелено клонче на дряна, за да може да се осигури благополучие през годината.
 
 Сурвакарската традиция е жива и днес:

Като удари 12.00 часа, Новата година идва и децата със сурвачките започват да се сурвакат и да си честитят Новата година
, обяснява дете.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!