Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест пред БАБХ заради умъртвените кончета и кучета

Снимка: БГНЕС

Граждани и представители на неправителствени организации за защита на животните ще протестират пред Агенцията по храните (БАБХ) с искане за оставка на ръководството на Агенцията. Повод за протеста е нашумелият около новогодишните празници случай, при който служители на ведомството разпоредиха евтаназиране на здрави животни - коне и кучета.

Четири коня и две кучета бяха умъртвени заради липса на документи и без знанието на собственика им. В края на декември животните бяха конфискувани след проверка на пътя. При превоз на неидентифицирани животни, без ветеринарни документи и разрешение за транспорт законът предвижда финансова санкция, конфискуване на животните, умъртвяването им по хуманен начин (при липса на доказателства за здравния им статус), припомниха тогава чиновниците.

Според гражданите обаче чиновниците са подходили формално и бездушно, заради което на протеста днес ще се иска оставката на директора на Агенцията по храните, уволнение на служителите, взели решение за умъртвяването на животните, както и спешна промяна на Закона за ветеринарно-медицинската дейност.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!