Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП даде отрицателна оценка на сегашното управление

Левицата предлага безлихвени заеми за млади семейства

| обновено на 21.01.17 в 17:45
Корнелия Нинова
Снимка: БГНЕС

Националният съвет на БСП даде отрицателна оценка на управлението на правителството на Бойко Борисов. Социалистите се обявиха за нова данъчна политика, достъпно здравеопазване и грижа за родното производство. На пленума се обсъжда проект на нов устав на партията и предизборната й платформа.

Оценката за досегашното управление беше направена от лидера на БСП Корнелия Нинова:

Липса на икономическа програма, гарантираща траен и висок растеж, задълбочаваща се демографска катастрофа, бедност, нарастващи неравенства - това са най-големите предизвикателства, пред които ни изправи управлението на Бойко Борисов. След две години управление на ГЕРБ България отново е изправена пред опасността от спиране на еврофондове. Липса на стратегия в сектор "Енергетика", почти всички параметри на социалните плащания в бюджета на страната останаха непроменени през последните две години. Двугодишният период на управлението на правителството на Бойко Борисов върна България назад.

Въпреки отчетите, въпреки хвалбите на сегашното управление, на правителството на Бойко Борисов - за икономически растеж, за напредък и стабилност, у българаския народ има усещане за нестабилност, несигурност, несправедливост. Ние заставаме на страната на този народ, който иска алтернатива, каза още лидерът на БСП.

Според социалистите, промяната е задължителна. Нинова обяви дългосрочната цел:

Осем милиона българи и нито един от тях - под и на прага на бедността.

Сред предложенията на БСП, които са залегнали в предизборната й платформа, е освобождаване от лихви на млади  семейства при покупка на жилища до 100 хиляди лева. Други акценти са предложенията за облагане с 20 процента данък на хората с доходи над 10 хиляди лева на месец, за освобождаване на предприемачите до 35-годишна възраст за две години от данък "печалба" при определени условия, както и за приспадане на 50 лева от данъка на работещите родители.

Корнелия Нинова заяви, че БСП не се отказва от промяната в плоския данък:

Младите хора ще ги освободим от лихви при закупуване на първо жилище до 100 хиляди лева. Всяко семейство с деца, което работи, ще плаща по-малко данъци. Предлагаме намаляване на Данък общ доход за такива семейства с по 50 лв. на едно дете всеки месец. Тези, които имат над 10 000 лв. доход от заплати, рента, наем, лихви ще плащат двоен данък.

Социалистите се обявиха и за преизчисляване на всички пенсии, което, по техни сметки, ще доведе до почти 20 процента увеличение за най-старите пенсии.

В дневния ред на партийния форум е заложено обсъждането на проект за предизборна платформа на БСП, коалиционна рамка за участие в предстоящите предсрочни парламентарни избори, както и на нов устав. Очакват се оживени дискусии по предложението за промени в устава, предвиждащи депутати социалисти, които вече имат три мандата като народни представители, да не бъдат включвани в листите.

Корнелия Нинова каза, че не е обсъждано лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев да бъде номинация за еврокомисар на мястото на Кристалина Георгиева.

Документите ще бъдат гласувани окончателно на заседание на 49-ия конгрес на БСП, насрочен за 4 и 5 февруари.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!