Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Идването на Доналд Тръмп на власт не промени традиционната политика на Съединените щати да изтласкват Русия от европейския газов пазар, пише "Независимая газета", коментирайки изявлението на американския посланик в Гърция Джефри Пайът, че САЩ са против проекти като "Северен поток"-2, засилващи зависимостта на Европа от Русия. "Ведомости" прогнозира, че "Украинският въпрос" може би ще е първи сериозен тест за новите отношения между Русия и САЩ.
       
Критична седмица предстои за правителството в Атина, което е изправено пред дилемата да избере между компромиса за приемане на нови мерки за икономии или да отиде на нови избори, коментира вестник "Катимерини". Това се случва в момент, когато Гърция и европейските ѝ партньори очакват с интерес днешното заседание на Управителния съвет на Международния валутен фонд, от което ще зависи дали той ще се включи в третата гръцка спасителна програма. Интересът се подклажда и от изявление на кандидата за посланик на Съединените щати в Европейския съюз Тед Малок, който се изказал за излизане на Гърция от еврозоната, допълва "Нафтемборики".
           
Сред акцентите на турския печат е операцията, при която бяха задържани стотици предполагаеми членове на "Ислямска държава". По данни на вестник "Поста", арестуваните заподозрени са 690. Според публикацията, терористите имали указания, че Турция е "най-важната мишена" на "Ислямска държава" и че трябва да извършат "сензационни атентати" в тази страна. Вестник "Стар" изтъква, че сред конфискуваните материали на заподозрени лица при обиски в Измир били намерени и книги на организацията на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван за опита за преврат през юли миналата година.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!