Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва засилено наблюдение на язовирите и реките на територията на община Плевен и община Тунджа

Снимка: БГНЕС

Засилено наблюдение на язовирите и реките на територията на община Тунджа разпоредиха от кметството. През следващите дни се очакват валежи до 20 литра на кв. м.

На територията на общината има над 100 язовира, от които 12 са потенциално опасни. Арендаторите и наемателите на водоемите са предупредени за усложняването на обстановката, съобщи кметът на община Тунджа Георги Георгиев:

Потенциално опасни значи, които се намират над съответните населени места, и при евентуалното оттичане или опасността от скъсване водите ще преминават през съответните населени места. Язовирите са на 50% пълни.

Нивото на река Тунджа в момента е ниско и не се очаква да създаде проблеми.


Община Плевен наблюдава 31 язовира. Контролът е засилен. Достигнатият обем на водата в язовирите сега е 60-70 процента. Васил Василев, началник отдел "Управление на кризи" обясни:

Всички наематели и концесионери са уведомени за това да водят периодично наблюдение на водоемите, да ги контролират и да ги поддържат в безопасно състояние. Също така са инструктирани, при забелязване на нередности на язовирните стени, веднага да оповестят. Както сега завършва снеготопенето, ще бъдат проверени наново, на място.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!