Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Месопустна Задушница е

Снимка: БГНЕС

Днес е Месопустна Задушница. Нарича се така, защото е в събота преди Месни Заговезни и седмица преди Великия пост. В храмовете ще бъдат отслужени заупокойни литургии и общи панихиди за всички починали православни християни. За Задушница мнозина записват имената на свои покойни близки за споменаване в заупокойните молитви по време на литургията и панихидата, отслужвани в храмовете.

Добре е да почетем тяхната памет, защото тогава разбираме какво са ни дали и за какво живеем, казват църковни служители.

На Месопустна Задушница църквата се моли и за загиналите при бедствия, войни и убийства, внизапно починали или останали без погребение.

Традиционно за Задушница се приготвят питка и жито. Хората палят свещички, за да видят в огъня образа на своите близки.

В столицата - за улеснение на гражданите във връзка с днешната Задушница, от Столичната компания за градски транспорт осигуряват допълнителни превозни средства. Разкрива се временна трамвайна линия с маршрут от ж.. "Борово" до квартал "Орландовци". До Гробищен парк "Бакърена фабрика" ще се движат временни автобусни линии с номера 83 А и 108 А. За обслужване на гробищните паркове "Централни гробища" и "Малашевски гробища" се предвиждат допълнителни автобуси 18 А, 79 А, 86 А и 90 А.

Дежурни служители на Пътна полиция ще насочват водачите на леки автомобили за паркиране около гробищните комплекси.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!