Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетина протестиращи излязоха в Елин Пелин, за да подкрепят искането семейство Джабер да бъде регистрирано в града

| обновено на 25.02.17 в 14:44
Снимка: архив

Едва десетина души се събраха на площада пред общината в Елин Пелин в подкрепа на това сирийското семейство Джабер да получи регистрация в градчето. Акцията преминава мирно и се охранява от полиция. Не се сбъднаха очакванията местни жители да излязат на контрапротест. 

На площада има и десетина души, които са против това сирийското семейство да получи регистрация в Елин Пелин. Един от инициаторите на акцията в подкрепа на семейство Джабер - Владимир Колев, каза пред микрофона на "Хоризонт": 
Искахме категорично да покажем, че в града има и друга гледна точка. Не само тази, която се показа на 13-ти - на тези озлобени хора сипещи, ругаещи, канещи се и заплашващи. Дошли сме в знак на солидарност. Искаме да покажем, че тук, в нашия град, има мислещи и разсъждаващи хора.
Участничка в акцията обясни:
Тук съм, за да изразя своята гражданска позиция на гражданин на България, че съм против омразата и против неспазването на закона и против насаждането на омраза.
На друго мнение обаче са доста от местните граждани:
Страхът от утрешния ден, защото утре не знаеш какво ще ти се сервира - напливът на мигранти, дадеш ли на един, всички казват: "Добре, на него си дал, на нас защо не даваш?", обясни позицията си един от жителите на Елин Пелин.

Малко преди акцията в защита на сирийското семейство, в храма "Св. Николай Мирликийски Чудотворец", който също е на площада пред Общината, се проведе тържествен водосвет за здраве и молебен за избавление от всяко зло. На него присъства председателят на Общинския съвет на Елин Пелин Николай Плещов. Той коментира мненията "за" и "против": 
Хората в Елин Пелин - масово, обществеността, са на мнение, че нелегални имигранти на територията на община Елин Пелин не трябва да бъдат допускани. Аз напълно ги подкрепям. Страх ни е. Виждаме какво става в София, извън България, но разбира се, че всеки е свободен да изрази и да каже каквото си мисли.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!