Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

СТАНДАРТ пише за честванията на националния празник. „Близо 100 хиляди души се качиха на връх Шипка, за да се поклонят пред героите, дали живота си за свободата на България. Още по обяд колоната от автомобили мина 15 километра, а хиляди стигнаха до Шипка пеш или с автобуси. На върха пък прозвучаха гайди и патриотични песни, виеха се хора и се поднасяха венци. Заупокойната молитва отслужи Старозагорският митрополит Киприан, а бригаден генерал Пламен Йорданов, начело на 61 Стрямска механизирана бригада, строи войската за почетен караул“, пише СТАНДАРТ.

„Македония скара Русия, САЩ и Европейския съюз заради политическата безпътица след изборите“, пише 24 ЧАСА. „Въпреки настояването на Евросъюза и Съединените щати да бъде даден мандат на лидера на социалдемократите Зоран Заев, президентът Георге Иванов се опъва. Той не се стресна дори от предупрежденията на пристигналата в Скопие дипломатка №1 на ЕС Федерика Могерини, че политическата и институционална криза в страната може да се превърне в геополитическа. Иванов настоява, че отказът да даде мандат на Заев е заради приетата от него платформа на етническите албанци, която според президента е груба външна намеса на чужда държава (Албания) във вътрешните работи на Македония. „Престанете да се месите в Македония“, скочи и Русия в заявление на външното министерство в Москва. Според нея Западът се опитва да наложи отвън схема, чужда на волята на македонските избиратели. Западни анализатори пък са убедени, че Кремъл се опитва по всякакъв начин да разшири влиянието си на Балканите“, пише 24 ЧАСА.

„Над 1 200 нашенци получават обезщетения за безработица над средната заплата, заради натрупан трудов стаж в чужбина“, информира МОНИТОР. „Завърналите се гастарбайтери получават обезщетение за безработица средно по 1 179 лева. Това е с над 160 лева повече от средната заплата у нас през 2016 година. За сравнение средната сума, която са получавали безработните със стаж само при български работодатели в края на миналата година, е била 373 лева. Това означава, че само с няколко месеца труд зад граница нашенците могат да си осигурят почти четири пъти по-високо обезщетение в случай че останат без препитание“, пише МОНИТОР, като уточнява, че заради максималния осигурителен праг у нас обезщетението не може да надхвърля 1 560 лева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!