Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО, САЩ и Сърбия против създаването на косовска армия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

НАТО и Съединените щати предупредиха косовските власти да се откажат от плана за снабдяване на Силите за сигурност на Косово с тежко въоръжение. Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че ако бъде приет, законопроектът ще предизвика нестабилност на Балканите.

Повод за предупрежденията стана законопроект, с който управляващите в Прищина възнамеряват да увеличат боеспособността на Силите за сигурност на Косово. Формално, тези сили няма да бъдат преобразувани в армия и така няма да се налагат промени в Конституцията, блокирани в момента от сръбски депутати.

Президентът Хашим Тачи призова правителството и парламента да приемат закона, въпреки предупрежденията на Запада, защото Сърбия запълва въздушното си пространство с МиГ-ове, дарени от Русия.

От Белград сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че намеренията на Прищина ще доведат до повишаване на нестабилността на Балканите.

НАТО, който поддържа 4 500 войници в бившата сръбска провинция, обяви чрез генералния си секретар Йенс Столтенберг, че подобни едностранни стъпки от косовските власти не са полезни.

От посолството на САЩ в Прищина предупредиха, че ще бъдат принудени да преоценят дългосрочната американска подкрепа за косовските въоръжени сили.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!