Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Иванов: Новата, по-висока цена на природния газ не би трябвало да се отрази на цените на стоките

Снимка: БГНЕС

Скокът с една трета в цената на природния газ не би трябвало да се отрази върху цените на останалите стоки и услуги по веригата. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, след заседание на регулатора, което потвърди поисканото увеличение от "Булгаргаз":

В еднаква степен те трябваше да имат основание да намалят цените, когато ние намалихме цената на природния газ с 61 процента – два пъти повече, отколкото е повишението сега. Тогава обаче имаше ледено мълчание от тяхна страна и аз питам българските потребители – дали те почувстваха, че цената на природния газ намаля с 61 процента? Стана една трета от цената, която имаше само преди две години и половина.

Цената на природния газ у нас не се регулира от Комисията за енергийно и водно регулиране. Тя зависи от договора за доставка между "Булгаргаз" и "Газпром експорт", който пък включва и цената на петролните деривати, каза още Иван Иванов. 

Предложението на "Булгаргаз" за увеличение на цената на природния газ с 29 процента от първи април беше внесено в КЕВР на 10-и март. Крайното решение на регулатора ще бъде взето на закрито заседание на 31-ви март.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Парното и топлата вода ще поскъпнат до 37 процента през април

Поскъпването на природния газ с 29,63 на сто от април ще бъде обсъдено на открито заседание в енергийния регулатор.  Токът също поскъпва с 1 процент. Вече стана ясно, че това ще доведе до скок на цените на парното и топлата вода – между 18 и 37..

обновено на 28.03.17 в 07:20