Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест на тютюнопроизводители и животновъди пред Министерството на земеделието

Снимка: БГНЕС

За пореден път изразяват недоволството си тютюнопроизводители, несъгласни с начина, по който се разпределят субсидиите за продукцията им. Към тях се присъединяват и животновъди, които още не са получили подпомагането си за миналата година. Не е удовлетворено и искането им за отмяна на министерската заповед, която спира кандидатстването по мерките за биоземеделие. Протестът е пред Министерството на земеделието, а не на пътя за Гърция, увери тютюнопроизводителят Живко Желев:

Ще покажем на новите управляващи, които вече са избрани, че трябва да спрат кражбите и продажбите в Министерство на земеделието – заяви Живко Желев, представител на протестиращите тютюнопроизводители.

Много повече полиция и много по-малко фермери, това сочи равносметката към този момент в сравнение с предишния протест пред Министерството на земеделието, който се проведе малко преди изборите. Обяснението е в това, че фермерите вече нямат пари да дойдат до София и протестите им, ако ситуацията не се промени, ще продължат по места. Исканията си остават същите - изплащане на всички дължими средства към земеделците не на части и не до края на май, както графикът е направен, а веднага.

Животновъдите твърдят, че точно това се е случило в съседните държави, че парите са тук и че с отказа си да ги плати Министерството на земеделието се подиграва с труда им:

Обмисляме дали да не сезираме прокуратурата и Европейската комисия за това задържане на парите ни, каза един от лидерите на протеста Бойко Синапов. Другото искане също е познато - отмяна на заповедите, с които се спират мерките за биоземеделие и  агроекология. Тютюнопроизводителите също са тук с тяхното недоволство срещу начина, по който се разпределят субсидиите за тютюн.

Към момента протестът продължава с подновени призиви за това служебният министър на земеделието Христо Бозуков да слезе и да говори с фермерите очи в очи, нещо, което не се случи при предишния протест, вероятно няма да се случи и днес.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!