Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шуменски педагози обмениха опит в Исландия

Основните похвати и методи за обучение на открито са проучвали в Исландия Евгения Михова, директор на шуменската детска градина "Братя Грим" и преподавателката Диана Тодорова. Седемдневното обучение е планирано и финансирано по проекта "Квалифицирани учители - успешни деца" на Програма "Еразъм+". В тренинга са се включили 13 преподаватели от няколко европейски страни. Децата, които те обучават са на възраст от 3 до 19 години. Въпреки трудните метеорологични условия в Исландия, шуменските педагози са успели да научат много и да се включат дейностите за обучение на открито. Опитът ще приложен в детската година и споделен с колеги. Курсът е в контекста на програмната система на детската градина „Братя Грим", която залага на интерактивност, право на избор и ползване на най-доброто от образователните системи на Монтесори и Валдорф.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефани Лечева призова за разум и търпение

Зам.-министърът на културата Илко Ганев представи днес новия директор на Театрално-музикалния и филхармоничен център в Разград Стефани Лечева. Актрисата пое поста като временно изпълняваща длъжността, след като предишният ръководител Левон Манукян беше уволнен и в момента е с повдигнато обвинение за източване на средства от Министерството на..

публикувано на 15.10.24 в 15:20

Луксът в миналото

Музеят на градското всекидневие в Русе, известен като Къщата на Калиопа, представя новата си изложба, отредена на лукса. В нея са показани предмети, които илюстрират представата на българското общество за лукс в края на XIX и началото на XX век. Повечето от изделията са направени от най-различни сплави, които се наричат немско сребро или днес..

публикувано на 15.10.24 в 14:50

Подаръците за Тодор Живков

Подаръци, получавани в продължение на десетилетия след гостувания на държавни глави у нас и посещения в чужбина на бившия „първи“ Тодор Живков са подредени в изложба, която от днес гостува във Велики Преслав. В Археологическия музей ще може да се видят 80 предмета. Сред тях са писалка от папа Йоан Павел Втори, статуетки на божества от Африка, както..

публикувано на 14.10.24 в 14:40

Стефани Лечева оглави театъра в Разград

Актрисата Стефани Лечева е назначена за временно изпълняваща длъжността директор на Театрално-музикалния и филхармоничен център в Разград. Тя потвърди информацията пред Радио Шумен и заяви, че веднага е започнала работа за решаване проблемите на културния институт.  Стефани Лечева е завършила НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, специалност „Актьорско..

публикувано на 14.10.24 в 13:10

„Златното око“ отново в Попово

Няма да е пресилено, ако се каже, че новата вълна на българското кино след 50-те и 60-те години на ХХ век е белязана от няколко имена и едно от тях е на оператора Димо Коларов. Благодарение усилията на общината, на Националния филмов център и Съюза на филмовите дейци в неговото родно Попово, на две години се прави конкурсът „Златното око“, който..

публикувано на 14.10.24 в 09:33

Хилда Казасян в Североизтока

Предстои премиера на проекта  ,,Да обичаш Гершуин". Той съдържа едни от най-красивите мелодии на Джордж Гершуин, създадени в началото на миналия век и вдъхновени от джаза, свободата и красотата на танцовата музика по онова време. И звездният екип - Хилда Казаасян, Теодосий Спасов, Васил Петров заедно с музикантите Христо Йоцов, Живко Петров,..

публикувано на 11.10.24 в 08:45
Драматичен театър Разград

Натюрморт със затлъстял племенник

Със спектакъла „Натюрморт със затлъстял племенник“ русенският театър „Сава Огнянов“ ще гостува на разградска сцена. Комедията ще бъде представена в Общинския културен център (ОбКЦ) в лудогорския град на 10 октомври, информира БТА.  Комедията поставя темата за прекалената и невъзможната любов. Режисьор на постановката е директорът на русенския..

публикувано на 09.10.24 в 09:53