Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Договарянето на механизъм и критерии за нарастването на минималната заплата отново забуксува

| обновено на 25.04.17 в 15:22
Снимка: БГНЕС

Договарянето на механизъм и критерии за нарастването на минималната работна заплата отново забуксува. Работодателите не приемат предложенията на Министерството на труда и социалната политика, което за пореден път ще отложи преговорите – това се казва в позиция, разпространена от национално представените работодателски организации.

Според работодателите в предложения пакет на тристранно споразумение със синдикатите и правителството липсва критерий за диапазон, както и долна и горна граница на размера на минималната работна заплата. Освен това се предпоставя ежегодната ѝ актуализация, с което работодателите не са съгласни:

В предложения ни текст точно средната работна заплата като фактор, който влияе при определянето на минималната работна заплата, отсъства. За последните три години тя е нараснала с 35% при нулева инфлация и при ръст на средната работна заплата само с 20%.

С изчисленията на минималната работна заплата автоматично се залага и риск за икономически необоснован ръст на средната, смятат още от четирите национално представени работодателски организации. Затова те ще подновят преговорите, но с новия социален министър:

При това положение няма база изобщо за разговор. Ние нямаме сходимост, защото не може Министерският съвет произволно да определя… няколко пъти даже се предлага в годината, да може да го прави, при инфлация над 15%.

За "Хоризонт" председателят на Асоциацията на организациите на работодателите Васил Велев посочи какво предлага бизнесът:

Ако не се постигне споразумение, Министерски съвет да определя сам размера, но ръстът на минималната заплата да не може да надвишава ръста на средната, тоест минималната заплата да расте в най-добрия случай или в най-лошия случай с ръста на средната. Такъв текст, въпреки че очаквахме да видим в предлагания ни проект, отсъства.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!