Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

Вестниците съобщават за проекта на Министерството на финансите на бюджетна прогноза, според който минималната заплата от догодина може да стане 510 лева. Тя ще се увеличава с по 50 лева годишно през следващите 3 години, като през 2020-та ще достигне 610 лева. "За да стане факт увеличението, то трябва да бъде заложено и в бюджетите за всяка една от годините", уточняват от "Монитор". "Труд" пише и за друго важно предложение - размерът на осигуровките от догодина да нарасне с 1 процентен пункт. Това означава, че повечето работници от масовата трета категория труд ще внасят в осигурителната система 19,8% от доходите си, допълва изданието.
Властта вдъхнови патриотите за нови данъци и мащабни реформи, пише на челна страница "Сега". Вицепремиерът Валери Симеонов начерта мащабни реформи в икономиката и социалната сфера. Той тръгна от въвеждането на патентен данък за така наречените апартхотели и стигна до привличането на чужди експерти по ТЕЛК и доброволно ограничаване на раждаемостта в гетата.
"Сега" информира и за първия законопроект, който новото Народно събрание ще гласува по спешност - удължаване на срока за строителство в земеделските земи. Проектът предвижда да се дадат още три години на инвеститори, които са имали инвестиционни намерения и са променили статута на прижежаваната от тях земеделска земя, за да успеят да я застроят. От БСП коментират, че проектът е лобистки и засяга всички планове за големи ваканционни комплекси по Черноморието. 
Месец преди началото на активния сезон, Черно море е пълно 100% с чужденци, съобщава вестник "24 часа". Хотелиери прогнозират между 10 и 12% ръст на туристите спрямо миналата година, което ще превърне този летен сезон в най-силния през последните години.
Търговците на автомобили втора ръка скоро няма да могат да мамят клиентите си с превъртане на километражите, информира вестник "Труд". Евродепутат от Европейската Народна партия Андрей Новаков внесе в Еврокомисията проект, която обединява данните от техническите прегледи. По този начин реалните показания за пробег на всяка кола ще бъдат достъпни на специален сайт.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!