Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Мария Пеева

Основна тема за печата в чужбина е избухналата дипломатическа криза между Катар и група арабски държави, които прекъснаха отношенията си с Доха.

"Блокада на Катар", пише в заглавие турският "Хюриет" и отбелязва, че "регионът се е разтърсил" след новината, че Саудитска Арабия, Египет, ОАЕ, Бахрейн, Йемен, Либия и Малдивите са прекъснали всички отношения с тази страна. 
Катар е платил като откуп до един милиард долара за освобождаването на членове на кралското семейство, отвлечени в Ирак по време на лов със соколи, което е една от причините няколко страни от Персийския залив да прекратят отношенията си с Доха. Това пише "Файненшъл таймс", като се позовава на командири на въоръжени групировки и правителствени представители от региона. 
Конфликтът на редица арабски страни с Катар може да нанесе вреди на Русия, но Москва няма да се откаже от сътрудничеството с Доха, пише "Ведомости". Според експерти, говорили пред "Комерсант", основната причина за скъсването с Катар е геополитическото съперничество между емирството и Саудитска Арабия. Според "Независимая газета" пък, цитиран от Би Би Си, дипломатическото скъсване с държавите от Персийския залив може да тласне Катар към търсене на нови икономически партньори, съответно и Русия.
   

   
       



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!