Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Предложението на премиера Тереза Мей в Брюксел за правата на гражданите на Съюза, живеещи и работещи на Острова, са централна тема на британските всекидневници. "Дейли телеграф" отбелязва главното в офертата, която Мей направи на евролидерите снощи: "На 3 милиона европейски граждани се разрешава да останат за постоянно в Обединеното кралство, и ще получат същите права, както и британците". Изтъквайки думите ѝ, че тя не иска "да разбива семейства", вестникът вижда в това ясна индикация, че съпрузите и децата на граждани на Европейския съюз, които живеят в чужбина, ще имат право да се присъединят към тях на Острова. 

"Гардиън" цитира източници от Евросъюза, според които офертата на Мей се приема като "разумно начало" от лидерите. В авторски коментар в "Гардиън" по повод годишнината от референдума за излизане от Общността Тимъти Гартън Аш директно нарича Брекзит "трагедия". Изминалата оттогава година е показала, че британците така и не могат да се разберат какво искат и не знаят как да го получат. Според него обаче нещата не са необратими.

Депутати от украинския парламент обсъждат евентуален импийчмънт на президента Петро Порошенко. Инициатор е групата на партията "Баткившчина" ("Отечество") начело с бившия премиер Юлия Тимошенко, пише руският вестник "Аргументи недели"

"Известия"
цитира Игор Луценко от групата на "Баткившчина", според когото "има най-малко шест основания за импийчмънт". Сред тях са неизпълнение на конституцията, регламентираща въвеждане на военно положение при заплаха и неизпълнение на други президентски пълномощия по навременното подписване на важни законопроекти.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!