Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Заватски: Към информациите за двойни стандарти при храните в ЕС трябва да се подхожда внимателно

Много често темата за храните е обект на фалшиви новини, напомни Заватски и добави, че потребителят е най-добрият регулатор

Снимка: europarl.europa.eu
Към информациите за двойни стандарти в храните, които утвърдени марки продават в Източна Европа, трябва да се подхожда внимателно, тъй като много често темата за храните е обект на фалшиви новини. Това каза пред журналисти в София директорът на полската Агенция за селскостопански пазари Робърт ЗаватскиСпоред него потребителят е най-добрия регулатор на пазара:

Потребителите определят стандартите и ако виждаме, че нещо с дадени продукти не е наред, просто да не ги купуваме. Това ще отправи ясен сигнал към потребителите, че нещо не е наред и те трябва да променят своята политика.

Страните от Вишеградската четворка призовават Европейския съюз да вземе мерки против производители, включващи нискокачествени съставки в храни, предназначени за продажба в по-бедните страни членки. В края на този месец ще излязат резултатите от сравнително проучване, което българската агенция по храните започна по проблема.


Качеството на европейските храни трябва да стане част от дебата за бъдещата Обща селскостопанска политика. За да говорим за европейска храна обаче трябва да бъдат премахнати двойните стандарти, които производителите прилагат към различните пазари, призова посланикът на Полша у нас Кшищов Крайевски по време на международна конференция за предизвикателствата пред новата селскостопанска политика на Европeйския съюз:

Важен елемент от този по-широк дебат би следвало да бъде гарантирането на равни условия за полското земеделие на общия пазар, особено чрез уеднаквяване размера на директните плащания. Разпределението на евросредствата на базата на единна ставка за единица площ кореспондира с настоящите и бъдещите цели на общата селскостопанска политика. Европейският съюз трябва да гарантира сигурност на доставките, високо качество на храните, както и стабилни условия за селскостопанската дейност. Ние подкрепяме запазването на преференциите за малките и средните селскостопански предприятия. Подкрепяме и модерното земеделие чрез укрепване на образователни и обучителни инструменти. Ще дискутираме значението на многонационалните проекти и популяризирането на европейските храни, но ще можем да говорим за европейски храни чак тогава, когато бъдат премахнати двойните стандарти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!