Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се върнете ли?

Голяма международна компания, която има представителство в България, решава да стимулира с добро предложение българите зад граница. Под мотото „Мога там, искам тук“ –тя цели връщането на квалифицирани наши сънародници от чужбина, които искат да  работят в страната. Компанията осигурява  на кандидатите работни места, поема пътните и дава 5000 лв., с които да се покрият разходите по преместването. По този начин 150 души ще започват работа в структурите ѝ .Тя е многоезичен контактен център, който предоставя висококачествени услуги за аутсорсинг на бизнес процеси. Компанията се наема да осигури дори квартира, хотел и съдейства за оформянето на необходимите  документи. Мотивите, защо се реализира подобна нестандартна инициатива, обясни пред Националното радио Ксавие Марсенак, който е французин и ръководи компанията:

Искаме да помогнем на българите,които са в чужбина и искат да се върнат.Като има даваме пет хиляди лева към брутната заплата допълнително.Това ще им позволи в рамките на една година да се настроят тук в България.Ще им дадем едни самолетен билет да се върнат.

Не само парите са от значение, за да избереш къде да живееш, твърди бургазлията Михаил Минков.Сигурността, която имаш в чужбина, също е важна.Той е имал изгодни предложения за работа в София, въпреки това избира Германия:

Три оферти за работа имах, сферата беше технологии. Заплатата ,която те предлагат и пакета от социални придобивки, достига минималния праг за живеене в страните от Западна Европа , но това е един много висок стандарт за живот в България.Изборът ми беше да остана в Германия, защото за мен не всичко се състои в заплащането. Плащайки данъци и живеейки в една страна, човек прави една своеобразна инвестиция, за живота си напред.

Бургазлийката Златина Димитрова години наред работи на летището в Дъблин, преди 10 решава да се прибере. Тогава масово българите около нея избират родината. Сега Златина е разочарована и убедена, че високата заплата не може да бъде мотив да предпочетеш България

Това е личен избор. Трябва всеки един, сам за себе си, да прецени какво точно иска и как да му се случат нещата. Държавата трябва да стимулира хората да се връщат, затова тя трябва да започне да работи, а тя не работи в момента. Тук държавата не присъства в ежедневието на хората, напротив - спъва ги постоянно с бюрокрация и неуредици.

Повече чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!