Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ратифицирането на договор между МС и Световната банка разбуни духовете в парламента

| обновено на 12.07.17 в 12:06
Снимка: БГНЕС

Парламентът ратифицира на първо и второ четене Споразумение между Министерския съвет (МС) и Световната банка за предоставяне на консултантски услуги и за въвеждане на принципа на споделените услуги. Гласуването беше съпътствано с множество процедурни хватки от страна на БСП, които демонстративно напуснаха залата.

Консултантските услуги ще бъдат финансирани по оперативна програма "Добро управление 2014-2020". Сумата, която трябва да бъде заплатена на банката, е на стойност 2 милиона и 390 000 лева и ще се изплаща по график.

Румен Гечев от БСП остро протестира, че в залата няма представител на правителството:

Правителството на Република България въобще не го еня за никакъв парламент на Република България. Внася договор за ратификация, консултантски, за 2 милиона и 400 000 лева и няма никой от правителството. Няма такъв парламент в Европа и в Африка. Пак ще кажа: изпратете чистачката на Министерски съвет да не се срамуваме!

Десислава Атанасова от ГЕРБ отбеляза, че проектът на споразумение е одобрен с протоколно решение на Министерски съвет от 19-и април тази година, а на 2-ри май е подписан от администрацията на правителството:

Правителството на "Бойко Борисов" 3, за което твърдите, че трябва да дава обяснения, е сформирано на 4-ти май. Вие преценете кой е отговорен за този договор - дали правителството на Герджиков, сформирано и назначено от президента ви Радев, или някой друг?

След поименна проверка и 20-минутна почивка, поискана от БСП, в парламента дойде като представител на правителството директорът на Дирекция „Модернизация на администрацията“ към МС Красимир Божанов. Той обясни, че целта е да се въведат централни административни услуги, тъй като практиката е доказала, че съществуват отделни администрации към всяко звено, които не винаги работят в синхрон.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!