Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

"Учебната година се разпъва с една седмица. Ще се намали лятната ваканция, но ще се увеличи зимната". Това е съобщил пред "24 часа" министърът на образованието Красимир Вълчев. Учениците от 1-ви до 4-ти клас ще приключват на 7 юни вместо на 30 май. Последен учебен ден на тези от 5-и до 7-и клас ще е 22-и юни, а не 15-ти. А учениците от 8-и до 11-и клас ще учат до 6 юли вместо до 30 юни.
"На училище от 1-ви септември", пише вестник "Стандарт" по повод идеята на работодателските организации учениците от 8-и до 11-клас да започват на тази дата  и да приключват на 22 юни. Целта е  лятната ваканция да се уеднакви с тази на европейските ученици. Решение все още няма, предложения за продължителността на ваканциите могат да се дават до 28 август, уточни заместник-министърът на образованието Деница Сачева, цитирана от СТАНДАРТ. 
"Загубихме президентските избори, защото не искахме да ги спечелим". Това е заявил премиерът Бойко Борисов на конгрес на Европейските студенти демократи във Варна, съобщава "24 часа". "Стандарт" цитира и други акценти от казаното от премиера. Пред студентите той е признал, че е имал доста сложни отношения с Русия. Причината за това са били Европа и газът. "Когато Европейският съз не прие "Южен поток на територията на България, той стана "Турски поток". Тогава се почувствахме предадени, но си мълчахме", е казал премиерът. Вестник "Труд" извежда в заглавие съвета на Борисов към младите: "Харчете толкова, колкото изкарвате".  
Вестниците пишат и за провелия се вчера събор на социалистите на връх Бузлужда. "60 хиляди обещаха да си вземат Бузлужда", съобщава "Стандарт". Корнелия Нинова поиска президентът да посочи шефа на звеното за борба с корупцията, пише "24 часа". Лидерът на БСП е обявила, че от партията поемат инициатива за съдебна реформа през септември, четем още на страниците на "Труд". 
"Морето препълнено, 7 процента повече туристи", информира "Стандарт". Кметът на Бургас Димитър Николов е потвърдил, че градът е препълнен от коли, влизащи по магистрала "Тракия", затова, по думите му, е важно да се реализира проектът за Северния обходен път успоредно с новия път до Слънчев бряг.
И сезонът във Варна е изключително успешен, е казал кметът Иван Портних. Той е уверил, че няма опасения руснаци да изкупят Черноморието. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!