Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

"Държавата въвежда лимит на таксите в частните училища". Това е предвидено в наредба, подготвена от министър Красимир Вълчев, съобщава "24 часа". Лимитите ще важат за тези частни училища и градини, които искат да ползват държавна субсидия за децата, които обучават. Те ще трябва и да приемат 20% от възпитаниците си напълно безплатно. 
За още един проект четем на страниците на "24 часа" - нов адресен регистър, при който всеки апартамент в страната да има уникален номер, подобен на ЕГН-то. Предвижда се и обединяване на всички бази данни за гражданите на България в нов регистър.
"Отказът от реформи в програмата за управление е скрит със стратегии", пише вестник "Сега" по повод представената управленска програма на третото правителство на Бойко Борисов. Според вестника, прогамата е хибрид от половинчати или отказани реформи, замаскирани с куп стратегии. Има и отстъпление от ангажименти, обещани през април при формирането на коалицията между ГЕРБ и "Обединените патриоти". "Телеграф" поставя фокус на обещаното в програмата - средна работна заплата от 1500 лева до края на мандата на кабинета. 
"Труд" акцентира на подкрепения от президента на Съединените щати законопроект за намаляване на легалната имиграция, в който една от мерките е премахване на логарията за зелени карти. Според изданието, България е сред страните с най-много кандидати за зелена карта. Получилите зелена карта тази година са 776 души.
"Монитор" съобщава за отлив на български първокурсници, които ще следват в Холандия тази есен. Според специалисти, това е резултат от Брекзит, вследствие от който тази и следващата година се очаква българи, които кандидатстват едновременно във Великобритания и Холандия, да предпочетат Острова. Причина за това са неясноти около бъдещето кредитиране във Великобритания и последните сигурни години, в които европейците ползват кредити за цялата такса в британските университети. 
Тъмнооранжева луна и звезден дъжд ще осветят небето в нощта на 7-ми срещу 8-и август, информира "Труд". Частичното лунно затъмнение ще е видимо от страната ни след 21 часа в понеделник. То ще продължи около час и ще се вижда на изток. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!