Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

"Цветан Василев пробва да открадне "Дунарит" отново", четем на първа страница на вестник "24 часа". Фирмите “Кемира” и “Емко” се опитват да увеличат капитала на русенския военен завод “Дунарит” от 8 на 68 млн. лв., става ясно от документи в Търговския регистър. “Кемира” е собственост на банкера беглец Цветан Василев. През 2016 г. Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество наложи запор на дяла от 91% на “Кемира” в “Дунарит”. Въпреки запора, акциите са прехвърлени на фирма “Емко” на Емилиян Гебрев, а той и “Кемира” искат и да увеличат капитала на завода. Сделката с акциите е престъпление заради запора, твърди шефът на комисията Пламен Георгиев. Той е сезирал прокуратурата, която вече е повдигнала обвинение, съобщава изданието.
Наредби от МВР уреждат варенето на компоти по определени правила, съобщава "Монитор". В  тях са описани начините за палене на огън на открито, особено когато това става в билзост до земеделски земи. Те засягат и привържениците на дивото къмпингуване, които често си правят барбекю. Наредбите не предвиждат санкции, но при последствия от неспазването им може да се стигне до сериозно съдебно дело, обясняват от пожарната. Според проверка на вестника поне по един човек на седмица е приет в "Пирогов" заради гръмнал компот.
Вестниците съобщават и за необичайни такси, които заведенията у нас си начисляват. "Монитор" пише за случай в Созопол, при който празнуваща компания била изненадана с нерегламентирана и нефигурираща никъде в менюто такса "празна чиния". Във варненско заведение пък калкулирали такса "тирбушон", след като позволили на компания да си внесе пиенето отвън. Проверка на "Телеграф" е установила, че заведения по морето си начисляват и такса кетчуп, горчица и майонеза. 
Вестник "Труд" информира за летните ремонти в столицата, които ще затруднят движението на ключови места. От днес започва преасфалтирането на кръстовището на "Орлов мост", което се очаква да приключи на 20 август. 
Тази нощ се сбъдват по три желания в минута, пише в заглавие вестник "Стандарт" по повод тазгодишния пик на метеорния поток Персеиди. Космическото шоу ще се наблюдава най-добре след 2 часа, уточнява изданието.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!