Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Захари Карабашлиев коментира най-новата си книга „Хавра“

Снимка: БГНЕС

Захари Карабашлиев е автор на романи, книги с разкази и драматургия. Роден е във Варна, в Шуменския университет е завършил Българска филология. Живял е в САЩ, а сега обитава столицата на България — София. Носител е на наградите „Роман на годината“, „Хеликон“ и „Аскеер“. Наскоро Карабашлиев издаде третата си прозаическа книга, която е озаглавена „Хавра“. В романа авторът описва два времеви пласта, живота на българин, който се завръща от Америка в наши дни и любовната интрига между руска аристократка и американски кореспондент. От днес книгата на Захари Карабашлиев е в книжарниците и библиотеките на страната.


БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Американски и европейски шедьоври

Симфониета Видин ще гостува на 9 февруари в Силистра с музикалния спектакъл „Някъде накрай света“. В него се включват оркестърът, Милица Гладнишка и Иван Велчев. Диригент е Лeвон Манукян. Автор на сценария е Юлия Манукян. На сцената тече една музикална история, поднесена с много настроение, малко сантимент и доза хумор. Впечатляващо е жанровото..

публикувано на 07.02.23 в 16:59

Нов дом за шуменската галерия

Започва ремонт на възрожденските къщи "Елеонора 1" и "Елеонора 2", които ще се превърнат в нов дом за шуменската Художествена галерия "Елена Карамихайлова". Близо 975 000 лева собствени средства ще вложи Община Шумен в обновяването на сградите, за да се превърнат в удобна база за културния институт, обяви на брифинг пред журналисти кметът Любомир..

публикувано на 07.02.23 в 11:21

История за 1 лев с награда

Филмът “Шумен - история за 1 лев” на киноклуба към СУ „Панайот Волов“ в Шумен ще получи наградата на публиката в Седмото издание на фестивала "Кино в длан”. На 7 февруари на церемония в столичното кино ”Одеон” ще бъдат връчени наградите на отличените участници. Фестивалът се организира от 2015 г. насам по идея на..

публикувано на 06.02.23 в 15:48

Кое мотивира миграцията?

36% от хората по света искат да емигрират. Младите, които са в затруднена икономическа ситуация, най-често искат да живеят извън страната си. Това сочат резултатите от проучване на общественото мнение, проведено от световната Асоциация „Gallup International“ в 57 държави от различни региона на света. Най-много анкетирани искат да емигрират от..

публикувано на 06.02.23 в 11:40

Вдигат билетите за тракийските гробници

Повишават се цените на входните билети и услуги, предоставяни от Историческия музей в Исперих, реши Общинският съвет на първото си за годината заседание, съобщава ekip7.bg. Посочените в докладната на кмета инж. Белгин Шукри мотиви са, че последната актуализация на досегашните цени е преди 16 години, а за този период натрупаната официална инфлация е..

публикувано на 04.02.23 в 15:46

11-годишен рисува като Леонардо

"Мона Лиза" на Леонардо и "Звездна нощ" на Ван Гог са компилирани в един стенопис, който краси Първо СУ "Свети Седмочисленици" в Търговище. Бил започнат преди година, включили се много талантливи детски ръце, а нестандартната идея за смесване на двете платна хрумнала на Къванч Шенолов. Тогава бил 5 клас и преподавателката по изобразително..

публикувано на 04.02.23 в 10:25

Байрам и Леля Байрамогуларъ отново в Шумен

Байрам и Леля Байрамогуларъ са солисти на концерта на Симфониета Шумен на 2 февруари. Диригент ще бъде Калина Василева. Публиката ще чуе първо изпълнение на Рапсодия за флейта, обой и оркестър от турската композиторка Йозге Гюлбей Уста, увертюрата "Отвличане от сарая" и Симфония 35 "Хафнер" от  Моцарт, както и Концертино за флейта, обой и оркестър от Фр...

публикувано на 01.02.23 в 14:27