Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представители на Венецианската комисия се срещнаха с депутати от всички парламентарни групи

Данаил Кирилов, ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

Представители на Европейска комисия за демокрация чрез право, известна още като Венецианската комисия, се срещнаха с депутати от всички парламентарни групи, за да проверят напредъка на България по съдебната реформа. 

Консултативният орган по конституционно право към Съвета на Европа ще излезе с доклад за напредъка до седмици.

Данаил Кирилов от ГЕРБ каза, че са се коментирали измененията в Закона за съдебната власт през 2016-а г. и това от юли 2017-а, както и течащите процедури за избор на Висш съдебен съвет:
Много коментирахме номинациите на кандидатите, изслушването, публичността в съдебната система и гаранциите за независимостта на магистратите.

Валери Жаблянов от БСП коментира:
Самото разделяне на ВСС на две колегии, както беше предвидено като конституционна промяна, автоматично няма да доведе до подобряване на качеството на правосъдието.

Емил Димитров от "Обединени патриоти" каза,че е много трудно да бъдеш безпристрастен, когато взимаш решение за законодателна промяна, а голямото ти притеснение е дали по този начин не стимулираш някаква скрита, паралелна съдебна власт:
Всички държим на независимата съдебна власт, но от друга страна се притесняваме, когато част от магистратите се опитват да се занимават с политика, включително със свои политически крила.
Оценката на ДПС е към хода на реформата в съдебната власт е положителна, каза Хамид Хамид:
Изразихме някои наши опасения относно бавното правораздаване, относно някои процеси, които текат в съдебната система.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!