Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

Контролът върху производството на детските храни у нас е двойно по-голям отколкото при другите, съобщава вестник "Труд", позовавайки се на инспектори от Агенцията по безопасност на храните. Поводът е умишленото поставяне на отрова в детски пюрета в Германия, което предизвика паника в страната. Експерт от Центъра по обществено здраве и анализи уточнява за вестника, че една супена лъжица от поставеното вещество - етиленгликол, може да е смъртоносна за бебето. Съветът към потребителите е да се наблюдава дали детските храни в бурканче са добре вакуумирани.

В над 30 процента от сиренето у нас е вложено палмово масло, пише вестник "24 часа". Добрата новина обаче е, че за миналата година производството на сирене с растителни мазнини е намаляло с 14%.

Акцията по връщането на децата в клас се оказа от ден до пладне, пише на първата си страница вестник "Сега". Изданието цитира писмо на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", според което на много места в екипите за съвместна работа на институциите работят само учителите, а останалите представители - социални работници, полицаи, медиатори и други, липсват.

"Монитор" съобщава за необичайни методи на оценяване в някои столични училища. В 51-во училище учениците от първи и втори клас получават емотикони, вместо шестици и двойки. Практиката е заради новите правила учениците до трети клас да не получават количествени, а само качествени оценки.

Търсачи на трюфели стрелят по натрапници, които навлизат в района им, алармира "Телеграф". Саморазправата обаче минава в графата "инциденти по време на лов", разказва 55-годишен мъж, който се занимава с търсене на деликатесната гъба. През последните години търсенето на трюфели у нас се превръща в доходоносен занаят, като над 10 хиляди души се занимават с обучение и продажба на кучета за трюфели, с търсенето, събирането, търговията и износа им. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!