Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В сила остава частичното бедствено положение в Бургаска област

Утре ще стане ясно дали ще продължи издирването на изчезналата жена от село Черни връх

| обновено на 29.10.17 в 18:58
Снимка: Радио Бургас

В сила остава частичното бедствено положение в Бургаска област, където пороите и наводненията нанесоха сериозни материални щети и причиниха смъртта на трима души.

В националната дарителска кампания, организирана от Българския Червен кръст в подкрепа на пострадалите от наводненията в Бургаска област, вече са събрани близо 105 хиляди лева. Средствата са постъпили по сметките за три дни, съобщиха от БЧК. 
Кампанията продължава, като дарения може да се правят чрез SMS на кратък номер 1466.

Над 50 къщи, пострадали при наводнението в бургаското село Ливада, бяха почистени с помощта на доброволци. В акцията се включиха участници от Организацията за закрила на българските граждани, жители на варненския квартал Аспарухово, хора от съседните села и депутати. Все още продължава издирване на жената, изчезнала при наводнението в село Черни връх. 

Над 50 доброволци за 6 часа успяха да почистят от тинята къщите на хората от село Ливада. Два багера, предоставени от община Камено, разчистват от калта пък улицата и района. Утре изхвърлената от домовете покъщнина се очаква с товарни коли да бъде пренесена на временните площадки за събиране на отпадъците. Пак утре 40 военнослужещи ще бъдат изпратени тук, в двете села Тръстиково и Ливада, за да помагат в разчистването на районите от кал и боклуци. 

Очаква се от Дезинфекционната станция в Бургас да изпратят екипи, за да напръскат с препарати домовете. Междувременно рибари, водолази, огнеборци, полицаи и доброволци продължават операцията по издирването на изчезналата жена в Мандренското езеро. Ако не успеят да я открият и днес, утре спасителните екипи ще продължат търсенето в района на напоителния канал край село Черни връх.

Почистването на къщите започна в 9 сутринта, когато в село Ливада пристигнаха над 50 доброволци.
Стърженето на лопати е основният звук, който се чува в селото. Вода и храна дариха доброволците, които пристигнаха на място да помагат: В момента обирам тинята и ще я изнасяме навън с кофи.

Над 50 са наводнените къщи. Две жени още нощуват в кмеството и не могат да се върнат в домовете си, каза кметът Ангел Радев: Става вече два дена, чистим, но вижте какво става по оградите - дрехите им, легла, мебели, всичко е наводнено.

Как ще живеем оттук нататък, питат възрастните хора.

Близки на изчезналата възрастна жена призоваха днес рибари с лодки да се включат в издирването й в Мандренството езеро: В момента претърсват езерото по сигнал. В Черни връх всичко е претърсено. Там вече няма какво да се търси. Просто искаме да я намерим. Засега няма резултат.


За шест часа беше изнесена тинята и калта от домовете на хората, но до пълното им възстановяване има още много работа.
От помощта съм доволен засега, но ще има още много, много труд. 

Представители на четири държавни институции и доброволци се включиха отново в операцията по издирването. Какво затруднява работата:

Доста боклуци има и трябва да се влезе в тях, за да можем да видим има ли нещо или няма, сподели един от водолазите.

Доброволци помагат в чистенето на къщите и в другите наводнени села в община Камено.


От какво се нуждаят още пострадалите семейства, обяснява Иван Иванов от Организацията за закрила на българските граждани, инициатор на акцията.
Най-важното за хората, това е покъщнината, това са мебели, това е техника, да се оправят фасадите, пода на самите къщи, ноември температурите ще паднат, трябва да се действа максимално бързо

40 военнослужещи ще почистват от калта и боклуците селата Полски Извор, Равнец и Ливада утре. С товарни коли ще бъде извозена покъщнината на хората до сметището. 
Утре ще стане ясно и дали ще продължи издирването на изчезналата жена от село Черни връх, защото и днес без резултат приключи претърсването на мандренското езеро. 

Поне за един месец ще остане затворено бургаското депо за преработване на отпадъци поради авария, причинена от наводненията. Това обяви министърът на околната среда и водите Нено Димов:

Буквално за много кратко време е възстановена най-голямата щета, която има. Сега остава да се довърши оставащата компроментирана част от дренажната система. Ще търсим вариант за съгласуване с районната инспекция да бъдат определени временни площадки за съхранение на отпадъците, докато депото бъде изцяло готово да влезе в експлоатация.

9 общини ще трябва да извозват своите отпадъци на временни площадки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!