Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Приключва кандидатстването за детегледачки

Снимка: БГНЕС
Днес изтича крайният срок за подаване на заявления по програмата „Родители в заетост”, съобщи директорът на Бюрото по труда в Русе Галина Димитрова. Основната цел е осигуряване на по-добро съвместяване на професионалния с личния живот на родителите с малки деца и предоставяне на заетост на безработни чрез осигуряване на възможности за полагане на грижи за отглеждане на малчугани. "Към този момент имаме подадени 43 заявления от родители и 47 от безработни неактивни лица, които желаят да бъдат детегледачки", каза още Димитрова. Право да подават заявления по програмата имат родители на деца до 5-годишна възраст, които не са записани в детско заведение. Родителите, които към момента на кандидатстване не работят, трябва да започнат работа в рамките на четири месеца от получаване на услугата. С планираните средства се очаква да се осигури подкрепа за 1 500 родители, за които детегледачите ще са безплатни, както и да се осигури работа за 18 месеца на 1 500 безработни.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампания "Синьо лято"

Русе и Омуртаг се включват в националната кампания „Синьо лято“ на омбудсмана Диана Ковачева. От днес в 12 града на страната стартира инициативата, насочена в подкрепа на детското психично здраве. Целта е да подпомогне децата и техните родители да преодолеят последиците от изолацията, причинена от COVID–19, като партньори са местните..

публикувано на 14.06.21 в 14:46

Още безплатни прегледи

Безплатни прегледи за нефрологични заболявания организират от Сдружението на пациентите с бъбречно-каменна болест. До 1 юли уролози и нефролози от 17 града в страна, сред които Шумен, Русе, Силистра и Варна, ще извършват прегледите. Записването става чрез онлайн платформа. Не е необходимо пациентите да са здравно осигурени, обясни Милко Пенев от..

публикувано на 14.06.21 в 12:46

Стипендии за 4500 зрелостници

По 100 лв. месечна стипендия ще получават повече от 4500 зрелостници, съобщават от МОН. Стипендията се отпуска на ученици, които са сред първите 10% с най-високи оценки на матурата по български език и литература. На втория изпит те трябва да имат поне средния резултат по предмета за страната. Същата стипендия могат да получат и..

публикувано на 14.06.21 в 11:56

За децата на героите в бяло

Продължава инициативата „За децата на героите в бяло“. Българският лекарски съюз с подкрепата на Ники Кънчев, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и доброволческите организации "Защото сме хора" и "Благодаря Ви, че Ви има", продължава инициативата за финансово подпомагане на децата на починалите от Covid-19 медици под..

публикувано на 14.06.21 в 10:13

Ден на доброволния кръводарител

14 юни е Световният ден на доброволния кръводарител, който за първи път е отбелязан през 2004 година. Целта е да се популяризира значението на доброволното кръводаряване. В България едва една четвърт от кръводарителите са доброволци. Останалото необходимо количество кръв се осигурява чрез платени донори и донори от семействата на нуждаещите..

публикувано на 14.06.21 в 09:21

Слънце и дъжд

Днес облачността ще е променлива, по-значителна следобед. Отново на места ще има краткотрайни превалявания, придружени с гръмотевици. Ще духа слаб вятър от северозападад, по-късно от север. Максималните температури ще са между 17 и 22 градуса. За района на Шумен - около 19. Вълнението на морето е 1-2 бала, а температурата на морската вода е между..

публикувано на 14.06.21 в 05:45

Нито един заразен

42 са новите случаи на коронавирус в страната при направени над 3400 теста, показват обновените данни в Единния информационен портал. Двама заболели са починали от инфекцията за денонощието, като излекувани са отчетени 93 души. 2284 са пациентите в болница, 247 са настанени в интензивни отделения. 3263 са поставените дози ваксина за последното..

публикувано на 14.06.21 в 05:37