Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

Парите за пенсии в Сребърния фонд се топят, предупреждава СЕГА. Причините са три - инфлация, отрицателни лихви и пресъхващи приходи. Средствата, които след време трябва да допълват пенсиите на българите, се държат на депозит в БНБ, а в момента Фондът разполага с 2,8 милиарда лева, но сумата не е донесла и лев от лихви. Освен това, определената за 2017 година отрицателна лихва означава, че банката ще си удържи процент за съхраняване на парите, обяснява изданието. В статията се обяснява, че във Фонда няма да влязат пари от концесията на летище София и това е поредният източник, който заобикаля Сребърния фонд за пенсиите.

Изданията акцентират върху протеста на учените в Деня на народните будители. Те искат по-достойно заплащане за научните работници. Академичното бъдеще на България преживява с 450 лева, пише в позиция ТРУД. Вестникът извежда "С милион забогатяха телефонните измамници само за последните 2 месеца". Данните на МВР показват, че жертвите са предимно жени - между 71- и 80-годишни. Най-много от София и Пловдив.

От първа страница на "24 часа" пребитата в спешната болница медицинска сестра задава въпроса "Защо пияните ги карат в "Пирогов", сякаш е хотел?". Жената, пострадала в нощта на ужасите, разказва, че на вечер поне шестима непредсказуеми пациенти се приемат в токсикологията.

Изданието извежда и нов скандал с местна власт под заглавие: "Татко кмет от БСП в Батак позлатил сина си с 580 хиляди лева от обществени поръчки".

Водеща за "Телеграф" е темата с последната автобусна катастрофа на магистрала Тракия. "Магнит лъже, че шофьорът на рейса почива", е заглавието, под което четем, че водачът на автобуса изчезна, след като беше освободен от ареста.

"Монитор" съобщава за нови мерки за сигурност около НДК и бул. "Витоша". Пазим европредседателството в София с кашпи и бариери е обобщението на предприетите действия за осигуряване на сигурността в центъра на столицата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!