Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

"Ню Йорк Таймс" пише за нападението с автомобил в Манхатън, довело до смъртта на осем и тежки наранявания на над 10 души. Понякога десни популисти осмиват Манхатън като либерален "Ла-ла ленд" на привилегировани хора, живеещи далеч от реалния свят, припомня вестникът, но във вторник имаше само сурова действителност на множество убийства пред нашия дом. Според автора на коментара дори да беше в сила от десетилетия сегашната забрана за пътувания до САЩ на граждани от мюсюлмански страни, тя нямаше да попречи на Саипов да влезе законно в страната със "зелена карта" и да почне да убива.

В Крим търсят диверсанти и руският Черноморски флот е вдигнат по тревога заради инциденти в енергийни обекти, пише в заглавие "Независимая газета". За по-малко от денонощие в южната част на полуострова бяха повредени два газопровода и рухна една от опорите на далекопровод. Обсъжда се версията за украинска следа - аварийните ситуации може би се дължат на умишлено предизвикани експлозии, пише изданието.

"Операция "Оставка" ще стигне и до министри", пише опозиционният турски вестник "Биргюн". Изданието посочва, че предстои обновяване на кадрите на Партията на справедливостта и развитието в управлението. Без постовете си по-специално се говори, че ще останат министърът на вътрешните работи, министърът на образованието, както и две министърки - на семейството и социалната политика.

Румънските власти искат да забранят на румънците да закупуват повече от един автомобил "втора ръка" в период от две години, пише в. "Ромъния либера". Според законопроекта употребяваните автомобили, внесени от чужбина, ще бъдат търгувани само от фирми, а физическите лица ще могат да купуват такъв автомобил само веднъж на две години. Ако бъде одобрена, забраната ще се отрази на правото на собственост и на възможността за разполагане с лично имущество, посочва вестникът.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!