Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

Вестниците пишат за тежката катастрофа край ловешкото село Микре, при която загинаха девет души след челен удар между пернишки пътнически микробус и камион от Шумен. По първоначални данни, водачът на буса навлязъл в насрещното платно и се разбил в камиона. "Труд" отбелязва , че пътят между Ябланица и Микре е един от най-черните участъци у нас. Само за последните 2 години пътят взе осем жертви в 5 тежки катастрофи, допълва "Стандарт".
Друга обща тема на печата е и изборът на Цвета Караянчева за председател на парламента след оставката на предишния председател Димитър Главчев. В интервю за "Труд", политологът Първан Симеонов коментира, че БСП прави всичко възможно да обтегне нервите на ГЕРБ и да свали правителството. Въпреки това, ако сега има нови избори, ГЕРБ отново ще ги спечели, смята Първан Симонов. 
Смятат заплати по нов начин, съобщава вестник "Труд". Минималната заплата ще се смята по нова формула, в която влизат инфлацията, производителността на труда, колко са наетите българи, Брутния вътрешен продукт. През 2018 г. експертите ще изчисляват кой от тях ще натежи в новата формула. Тя ще се въведе най-късно през 2020 г. 
Два ключови обекта в София за българското председателство на Съвета на Европейския съюз догодина няма да бъдат изпълнени навреме, съобщава "Сега". Това са директната връзка от летището към града, чийто строеж се забавя заради отчужденията на имоти, и ремонтът на бул. "България", за който няма финансиране. 
Десет години след приемането на България в Европейския съюз българите остават сред най-големите оптимисти към членството, като вече всеки трети у нас се чувства европеец. Това показват резултати, цитирани от "Труд", от допитване на Алфа Рисърч за периода 16-25 септември 2017 г.  Най-силни еврооптимисти са младите българи до 40 години, с по-високо образовние, активност и мобилност. 
"Телеграф" предупреждава "Хакери изместват бомбаджиите от банкоматите". Целта им е да получат достъп до операционната система на машината и да й наредят на изхвърли всички налични пари в нея. През последната половин година около десетина банкомата са атакувани по тази схема. 
Вестник "Монитор" съобщава, че плесен и влага съсипват 144 хиляди километра киношедьоври в Българската национална филмотека. Състоянието на основното депо на филмотеката, където е половината от лентовото наследство на седмото ни изкуство, е драматично. Базите в Стара Загора и Белоградчик също не са идеални, като нито едно от хранилищатата не отговаря на условията за влажност, температура, пише "Монитор".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!