Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Груевски подава оставка от лидерския пост на ВМРО-ДПМНЕ в близките седмици

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият премиер на Македония Никола Груевски съобщи, че подава оставка от лидерския пост на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ.   Пред скопския вестник "Курир" Груевски припомня, че е обещал да се оттегли още след първия кръг на местните избори на 15 октомври в случай, че партията му се провали и на балотажите.
Независимо какъв е резултатът от анализа на представянето ни на изборите, дори ако вината ми е малка или се окаже, че нямам никаква вина, ще подам оставка пред органите на партията, обяснява Груевски и допълва, че въпросният анализ се очаква да бъде готов до седмица-две.
Груевски заявява още, че един ден Социалдемократическият съюз на премиера Зоран Заев щял да се кае за онова, което прави в момента, а македонският народ - да си върне държавата.
Междувременно, македонският парламент, с гласовете на 67 от общо 120 народни представители, сне имунитета от съдебно предследване на шестима депутати от ВМРО-ДПМНЕ, след като прокурор поиска за тях 30-дневен арест по обвинения в съучастие в погрома на Собранието в края на април. ВМРО-ДПМНЕ бойкотираха гласуването, заявявайки, че акцията е политически мотивирана. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!