Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Решението на Съединените щати да признаят Ерусалим за столица на Израел е водеща тема в чуждестранните издания. Според "Хюриет" първата и най-остра реакция е дошла от Анкара. Президентът Реджеп Ердоган е поканил с писмо ислямските страни на 13 декември в Истанбул на извънредна среща на върха. Вестник "Акшам" публикува колаж на Тръмп, в който той държи запалена клечка кибрит. "Решението (на САЩ) няма никаква стойност за нас", заяви говорителят на Ердоган Ибрахим Калън.

Някои наблюдатели предполагат, че решението на Тръмп е политически подарък за израелския премиер Бенямин Нетаняху, който е близък негов съюзник, отбелязва "Гардиън". Палестинци изгориха снимки на Тръмп в Газа, а стените на Стария град бяха осветени в цветовете на американското и израелското знаме, след като Тръмп изпълни предизборното си обещание да признае Ерусалим за столица на Израел, пише в. "Ню Йорк таймс". Според  "Файненшъл таймс" решението на Тръмп е проява на дипломатически вандализъм. 
Напрежение между Атина и Анкара часове преди започващата днес официална визита на турския президент, пише в. "Катимерини". 
Изданието подчертава, че в интервю за гръцката телевизия Скай Ердоган е изтъкнал необходимостта от ревизия на Лозанския договор. "Прото тема" изказва опасения, че турският държавен глава идва в Атина "със свирепи намерения". 
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се опасява, че правителството на британския министър-председател Тереза Мей може да падне идната седмица, ако няма споразумение с Европейския съюз в преговорите за Брекзит, пише вестник "Телеграф". Ако не се преодолее безизходицата по въпроса за границата с Ирландия, евентуални кандидати за поста на Мей, сред които са Борис Джонсън, Майкъл Гоув и Дейвид Дейвис, ще са в готовност в случай на преврат, добавя изданието.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!