Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ананиев: Пациентският протест е добре организиран и манипулиран в полза на определени корпоративни интереси

| обновено на 09.12.17 в 19:41
Кирил Ананиев
Снимка: БГНЕС

Пациентският протест срещу мораториума за нови лекарства е добре организиран и манипулиран в полза на определени корпоративни интереси. Това каза здравният министър Кирил Ананиев на извънреден брифинг след протеста на граждани и пациентски организации пред Народното събрание по-рано днес. 

Сред недоволните виждаме хора, които участват във всички протести, каза Ананиев и заподозря огромна манипулация.

Със сигурност зад тези хора стоят бизнес интереси, не мога да кажа политически. Сигурно е свързано със самата индустрия

Няма заболяване, което да не е осигурено с най-модерни медикаменти, прилагани в Европа, изтъкна министърът и подчерта че в България 30% от пубичния ресурс на НЗОК се харчи за лекарства, докато за другите европейски страни тоз процент е между 15-20. 


Според Ананиев, мотивите с които президентът наложи вето върху частта от Закона за бюджета на НЗОК, която забранява плащането на нови лекарства са несериозни, а хората писали мотивите не са добре запознати с материята. Всички здравни министри в ЕС са обезпокоени от натиска на фармацевтичната индустрия за бързо въвеждане на новите молекули, каза Ананиев. 

Едно от най-големите им притеснения е натискът на фармаиндустрията да вкарат възможно най-бързо новите молекули, за да могат възможно най-бързо да възстановят инвестициите за тези молекули. 

Не всички нови молекули са преминали са преминали одобрение. За част от тях все още има негативен ефект върху пациентите, смятат експертите. Позитивният лекарствен списък в България е с най-широките гами лекарства с доказан терапевтичен ефект, каза министърът.

Единствената причина за този натиск е фирмите да си върнат бързо вложените инвестициите без да има доказан ефект върху болните от тези лекарства.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!