Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички сделки с електрическа енергия ще се осъществяват на борсата, решиха депутатите

| обновено на 13.12.17 в 10:32
Снимка: Ани Петрова, БНР

Всички сделки с електрическа енергия ще се осъществяват на борсата. Това решиха депутатите с промени в Закона за безопасно използване на ядрената енергия.

Изискването за търговията с енергия на организиран борсов пазар важи и за продажба на ток и от възобновяеми източници с обща инсталирана мощност над 5 мегавата. По този начин производителите на ток вече няма да могат да пласират електроенергия на свободния пазар чрез собствени търгове. Новите разпоредби ще влязат в сила още на 1-ви януари 2018-а. Промените бяха прокарани в Закона за безопасното използване на ядрена енергия. С новите текстове се въвежда и уведомителен регистрационен и лицензионен режим при използването на ядрената енергия. 
В тази връзка председателят на Агенцията за ядрено регулиране ще осъществява контрол при издаване, прекратяване и отнемане на удостоверение за регистрация по новия режим. На лицензионен режим ще подлежат и дейности, свързани с добив и преработка на уранова руда. Промените са съобразени с европейска директива, която определя основните норми за радиационна защита.

Ветото на президента върху мораториума за нови лекарства, антикорупционният закон и промените в Кодекса на труда, с които се въвежда допълнителна защита на работниците при неизплатени заплати, влизат в седмичната програма на Народното събрание. 

Народните представители ще обсъдят ветото на президента Румен Радев върху текстове от Закона за бюджета на Здравната каса, които касаят незаплащането на иновативни лекарства за онкоболни. В мотивите си президентът посочва, че се създава различно третиране на здравноосигурените лица и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ. 


Депутатите окончателно ще гласуват и Законопроекта на Министерски съвет за противодействие на корупцията. Той предвижда създаването на единен независим антикорупционен орган, наречен комисия,  която да извършва реални проверки на декларации за имущество и интереси, и да извършва отнемане на незаконно придобито имущество. Предвижда се Комисията да е в петчленен състав, избиран от Народното събрание, за срок от шест  години. Президентското вето и Антикорупционният закон са съответно първа и втора точка за утрешното пленарно заседание. 


Днес депутатите окончателно ще гласуват по-големи правомощия на Инспекцията по труда, като тя ще може  да извършва проверки по повод изплащането на заплати и обезщетения и след прекратяване на трудовите правоотношения.  С промените няма да се налага работещите да водят съдебни дела за установяване на основанието и размера на дължимите суми. Със законопроекта се предлага работодатели, които дължат възнаграждения и обезщетения на работниците си, да не могат да участват в процедури по обществени поръчки като изпълнители и подизпълнители. На тези промени категорично се противопоставиха от работодателските организации, според които Инспекцията по труда не може да изземва компетенциите на българския съд.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!