Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на ВиК-Добрич с молба до президента за опрощаване на над 7 млн. лева от дълговете на дружеството

Представители на дружеството и граждани обсъждат цената на водата и оздравителния план

| обновено на 23.01.18 в 10:59
Снимка: Мая Щърбанова

Представители на гражданската инициатива срещу повишаването на цената на водата в област Добрич ще проведат среща с Управителния съвет на местното ВиК дружество.  Тя идва в отговор на протестите в областния град. Миналата неделя недоволството от лошото управление на дружеството и липсата на прозрачност при вземането на решения изкараха стотици граждани отново на улицата. 
На срещата гражданите ще изложат отново пред борда на директорите на ВиК-Добрич своите искания, които са цената на водата да остане непроменена, както и желанието им да се запознаят с оздравителния план на задлъжнялото с над 32 милиона лева дружество. Освен това те настояват и за оставката на управителя Тодор Гикински
Гражданите ще представят и своето предложение общините в област Добрич да получат правото на акции в дружеството и да инвестират сами в него с цел подобряването на водопреносната мрежа. Те смятат, че е необходимо системата за финансиране на държавното дружество да бъде изцяло променена.
Междувременно стана ясно, че изпълнителният директор на ВиК дружеството в Добрич е изпратил молба до президента Румен Радев за опрощаване на дължими вземания в размер на над 7 милиона лева. Мотивите, представени в искането, са тежкото икономическо състояние на дружеството и невъзможността да намери изход от финансовата криза. 
От приходната агенция във Варна посочват, че взискатели по случая са Басейновите дирекции във Варна и Плевен, Комисията за енергийно и водно регулиране, Агенцията за държавна финансова инспекция и Екоинспекцията във Варна. Всички посочени институции са дали отрицателно становище по искането задълженията на водното дружество да бъдат опростени и настояват за принудително събиране. На следващото си заседание в края на месец януари Общинският съвет в Добрич трябва да вземе становище по случая, след като комисията по опрощаванията към президентството е изпратила преписка до местния парламент. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Жители на Добрич протестират против поскъпването на водата

На пореден протест се събраха гражданите на Добрич, за да изразят недоволство от управлението на местното ВиК дружество. Протестът беше предизвикан от предстоящото увеличение на цената на водата за област Добрич. На протеста пред сградата на..

обновено на 21.01.18 в 14:32

Граждани продължават да искат оставката на директора на ВиК - Добрич

Граждани на Добрич продължават да настояват за оставката на директора на местното ВиК дружество Тодор Гикински . Те са несъгласни с увеличение на цената на водата и затова в неделя организират пореден протест. От Гражданската инициатива са срещу..

публикувано на 20.01.18 в 01:38

Добрич излиза на протест срещу предстоящото увеличение на цената на водата

Гражданите на Добрич организират пореден протест срещу предстоящото увеличение на цената на водата в областта, който ще се проведе тази неделя. Те настояват и за оставката на директора на ВиК - Добрич и борда на директорите. От Гражданската инициатива са..

обновено на 19.01.18 в 17:13

Жители на Добрич настояват за обществено обсъждане на проблемите на ВиК дружеството в града

Жители на Добрич настояват за обществено обсъждане по проблемите на ВиК дружеството в града преди Комисията за енергийно и водно регулиране да повиши цената на водата. Те изпратиха отворено писмо, адресирано до КЕВР, омбудсмана Мая Манолова и областната..

публикувано на 16.01.18 в 17:21

Предстоящото поскъпване на водата в Добрич ще обсъди следобед КЕВР

Предстоящото поскъпване на водата в Добрич ще обсъди следобед Комисията за енергийно и водно регулиране. Предвижда се цените на ВиК услугите да се увеличат с 10 на сто през тази година.  Така кубик вода ще струва 3 лева и 28 стотинки с ДДС. Цените на..

публикувано на 15.01.18 в 13:23