Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази седмица се очаква пикът на грипната епидемия

| обновено на 29.01.18 в 16:46

В 625 училища в страната учебният процес е преустановен заради обявена грипна епидемия. Учениците от 138 заведения в Бургас и 276 в София няма да учат до 6 февруари включително. Грипна ваканция е в сила също за 47 училища в Хасковска и 44 в Ямболска област
От днес епидемията е в сила и в северозападните области Враца и Монтана, където от утре учениците също няма да посещават занятия. В сила влизат и обичайните мерки като ограничаване на женските и детски медицински консултации, свижданията в болниците, имунизациите и планираните операции.
Грипна епидемия е обявена и в община Сливен. Болните са достигнали 215 на 10 хиляди души население. Да бъдат прекратени учебните занятия в община Сливен от утре до петък - препоръчват от Регионалната здравна инспекция на училищните власти. Прекратяват се плановите операции, свижданията и женските консултации, както и всички профилактични прегледи и имунизации. Разпоредено е в случай на нужда да бъде разширен легловия капацитет на отделенията по инфекциозни болести, детски болести, пулмология и фтизиатрия в областната болница. В останалите три общини от Сливенска област - Котел, Твърдица и Нова Загора, заболеваемостта е под епидемичните стойности.
От утре е обявена грипна епидемия и в РусенскаСливенска и Кюстендилска област. Препоръчано е училищата в тези райони да бъдат затворени до края на седмицата. От утре до 6 февруари ще има грипна ваканция във Варна. До тогава са в грипната ваканция и в общините Хасково, ЛюбимецСимеоновградХарманлиСтамболово и Димитровград
Грипната ваканция за учениците в Бургаска област беше удължена до края на седмицата. По данни на регионалната здравна инспекция най-много от заболелите в Бургаско са на възраст от 5 до 14 години.
Удължава се грипната ваканция и в Габрово. Училищата в общината ще останат затворени и в следващите два дни - 30 и 31 януари, заради висока интензивност на епидемията от грип и остри респираторни заболявания.
Според епидемиолози тази седмица ще е пикът на грипната епидемия. Общият брой на заболелите в страната през последната седмица е бил около 121 хиляди души, заяви в интервю за националната телевизия проф. Тодор Кантарджиев от националния център за заразни и паразитни болести. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!