Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът наложи вето върху законови промени, засягащи земеделските земи

За президентско вето настояваха природозащитни организации, според които поправките биха довели до окончателно застрояване на Българското Черноморие

| обновено на 02.02.18 в 15:20
Снимка: www.president.bg

Президентът Румен Радев наложи вето върху промените в Закона за посевния и посадъчния материал, с които се правят поправки в Закона за опазване на земеделските земи. За президентско вето настояваха природозащитни организации, според които поправките биха довели до окончателно застрояване на Българското Черноморие. 

Държавният глава не е съгласен с правилата, по които се променя предназначението на земеделските земи. Това съобщават от прессекретариата на президента.

Според Радев тези правила не изпълняват конституционното задължение на държавата за особена закрила на земята и не гарантират промяна на предназначението на обработваемите земи само по изключение при доказана нужда.

Радев смята, че промени в законодателството, които засягат основни начала на Конституцията, трябва да преминават през всички етапи на законодателния процес. Само така може да се гарантира прозрачност и да се даде възможност на всички заинтересовани лица да изразят своето мнение.

Държавният глава възразява и срещу отпадащото изискване да се представя проект на подборен устройствен план при започване на процедура за промяна на предназначението на земеделските земи. Това, според президента, създава неяснота за параметрите на инвестиционното намерение и не доказва нуждата от промяна на предназначението на земята. 
Освен това промените стимулират собствениците на земеделски земи да променят предназначението им и за дълъг период от време да не строят, изчаквайки удобен момент, в който ще има инвестиционен интерес. Това, според Радев, засяга обществения интерес. Земите с променено предназначение ще пустеят, защото не могат да се ползват за земеделски цели, а строителството още не е започнало.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!