Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 145-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

2
Снимка: Пламен Христов

В цялата страна се отбелязва 145-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

На първата проява в София пред паметника на Апостола вицепрезидентът Илияна Йотова приветства деца, които изнесоха рецитал. Те прочетоха мисли на Апостола пред паметника му, който е и лобното му място. Илияна Йотова каза, че в момента българските политици са забравили заветите на Левски и допълни.

Левски си даде не само идеите за национално освобождение, а човешките идеи за равенство и права. И точно в днешния ден е много важно да се сетим за тези негови завети и думи, защото в 21-ви век е жалко, че отново трябва да се борим за човешки права.

А Васил Василев от Общонационалния комитет "Васил Левски" допълни за заветите на Левски:

Левски с неговата наредба на работниците за Освобождението на българския народ създава първата българска конституция, тогава, когато още не е имало българска държава.

В родния град на Васил Левски – Карлово,145-ата годишнина от неговата гибел беше отбелязана с митинг-поклонение. Сутринта в църквата "Света  Богородица" бяха отслужени архиерейска света литургия и панихида.                                                                                     

Да запалят свещ и сведат глава с признателност  към живота и делото на Васил Левски десетки граждани прекрачиха прага  на храма, където  през 1859 година Дякон Игнатий е бил ръкоположен. След панихидата присъстващите се отправиха към площад "Васил Левски" за митинга - поклонение, в който по традиция се включиха и учениците от едноименното училище. Венци и цветя бяха поднесени и на гроба на майката на  Левски - Гина Кунчева, а по-късно се състоя и шествие  до  родната къща на Апостола.

Снощи там се проведе възпоменателна церемония. Да се поклонят пред подвига и делото на Васил Левски на едноименния площад, на който се извисява паметникът на Апостола дойдоха много жители и гости на Карлово.

Един изключителен човек, който се лишава от свой собствен живот в името на благото на България за всички нас, неговите наследници.

145 години след неговата героична смърт Апостолът ни е нужен не по-малко, отколкото беше нужен на нашите предци, нужен ще бъде и на поколенията след нас, подчерта в словото си кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

Левски учеше своите съвременници, че свободата на България е дело на българите, че ние трябва да сме готови за свободата и тогава да чакаме някой да ни помогне.

В Ловеч, където Васил Левски основава първия революционен комитет, за пета поредна година гражданското сдружение "Ловчанци" организира факелно шествие, а на Къкринското ханче с историческа възстановка беше пресъздадено залавянето на Апостола. Пред паметника му в Къкринското ханче бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност. Пред паметника се поклониха стотици българи. Сред тях имаше много деца, а също и представители на политически партии. Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че много българи носят Левски в сърцата си:

Всеки се придържа към всичко това, което е като послания, като идеи на Васил Левски. Всеки допринася, за да може действително републиката ни да бъде свята.

Доброволци от националното дружество "Традиция" представиха жива картина на заляването на Апостола на 27 декември 1872 година. Преди това историческа възстановка имаше в местността "Пази мост", където ден по-рано Левски и Никола Цвятков се срещат с турските заптиета, среща, която според мнозина историци, се оказва фатална за залвянето на Апостола. Събитията, посветени на 145-годишнина от гибелта на Левски преминават под мотото "145 години безсмъртие" и ще продължат и следобед с прожекции на филми в ловчанското читалище, а вечерта от 19.30 часа е националното факелно шествие, което се организира от патриотичното гражданско сдружение "Ловчанци".

С паметен ритуал в Плевен бяха отбелязани 145 години от гибелта на Васил Левски. Стотици граждани поднесоха цветя пред паметника на Апостола. По време на ритуала кметът Георг Спартански показа икона, изработена от плевенчанин: Тази икона, сътворена от ръцете на един обикновен българин по вътрешна необходимост, показва отношението на българите към този най-велик български син. Споменът за Левски и това да следваме скромно неговите стъпки е гаранция за това да има България.

Цветя поднесоха и десетки ученици:

Без него сигурно нямаше да сме свободни.

За мен Левски е човек, който живее и днес и никога няма да умре в българските сърца.

Той е героят на България.

Председателите на Народното събрание и на Европейския парламент - Цвета Караянчева и Антонио Таяни, поднесоха цветя пред барелефа на Васил Левски в консулството в Брюксел. Деца от българското училище там изпълниха стихотворения в памет на Апостола.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия