Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швейцария екипира наши доброволци

Нова екипировка и оборудване ще получи доброволното формирование във Велики Преслав. Дарението е предоставено от Федералната служба за защита на населението на Конфедерация Швейцария и ще бъде връчено на официална церемония от 11 ч. днес в София. Кметът на Велики Преслав Александър Горчев уточни, че помощта е предоставена по инициатива на Националното сдружение на общините и с подкрепата на посолството на България в Швейцария. Дарението ще бъде допълнение към общата екипировка на формированието и ще осигури безопасността на доброволците. "Това дарение е основно екипировка - гумирани панталони и гумирани якета за наводнения, униформени гащеризони, специални колани за придържане при изкачване на височини. Дарението ще допълни общото оборудване на нашето формирование, защото в продължение на 2 години ние със собствени средства сме го поддържали, за да функционира нормално4, посочи Александър Горчев.
Доброволното формирование във Велики Преслав е съставено от 17 души. Кметът Александър Горчев добави, че има идея в предстоящите месеци да бъде организирано учение, по време на което да бъде изпробвано оборудването от дарението.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фикрет Индже с "Ключ на град Шумен"

Решението за удостояването на Фикрет Индже с най-високото почетно отличие „Ключ на град Шумен“ бе взето днес от Общинския съвет с 33 гласа “за”, без против и с двама “въздържал се”. Собственикът на “Алкомет” АД е първият носител на приза.   В статута за символите, почетните знаци и звания на община Шумен е записано, че „Ключ на град Шумен“ се..

публикувано на 28.03.24 в 16:50

Търсят зала за щангистите

Казус между СУ „Йоан Екзарх Български“ и олимпийския шампион по вдигане на тежести Иван Иванов стигна до общинските съветници. Училището иска да си върне залата, с която да разшири учебната база. Директорът му Валентина Тодорова каза, че до 2027 г. учебният процес трябва да бъде едносменен и си поиска тренировъчната зала, за да се направят класни стаи...

публикувано на 28.03.24 в 16:15

Вода най-рано утре сутринта

Продължава отстраняването на аварията по довеждащия водопровод края село Хан Крум. Тази вечер най-вероятно няма да бъде пусната водата, каза главният инженер на ВиК – Шумен Антон Стефанов. „Все още осушаваме терена. Направили сме дигите, има още малко да се довърши дигата около аварията и започваме с помпи да осушаваме. След това ще се направят..

публикувано на 28.03.24 в 15:49

Пак избор на обществен посредник

След пет провалени избора предстои за шести път да се обяви конкурс за избор на обществен посредник на Шумен. По време на досегашните процедури нито един кандидат не събра нужните 2/3 от вота. Комисията, която ще изработи конкурсните документи, ще бъде съставена от петима общински съветници, трима от общинската администрация и представител на НПО.  По..

публикувано на 28.03.24 в 15:41

На 15 април стартира поливният сезон

"След 15 април се очаква да пуснем водата за напояване по канала, в момента се довършват ремонтните работи и предстои да бъде въведен в експлоатация 7,5 км участък от основния канал“. Това обясни Стоян Владимиров, управител на „Напоителни системи“ ЕАД - клон Шумен на работна среща за координацията и подготовката на новия поливен сезон при областния..

публикувано на 28.03.24 в 15:23

Пеш или с велосипед на платото

Отсечка от пътя на Шуменското плато, която свързва Информационния център на паметник „Създадели на българската държава“ до Шуменската крепост да стане пешеходна и за велосипеди. Това предложи днес на общинската сесия гражданинът Димитър Георгиев. Той се представи като активно спортуващ, но и като човек, който иска да се осигури безопасност на хората,..

публикувано на 28.03.24 в 15:12

Промени в движението

Въведен е временен режим на движение с поетапно пълно затваряне на две ленти от пътното платно по бул. "Ришки проход" в Шумен, в участъка от ул. "Владайско въстание" до депо на "Шумен - Пътнически автотранспорт".  Ограничението се прави заради изпълнение на строително-монтажни работи, информират от община Шумен.  Има обходен маршрут по свободните..

публикувано на 28.03.24 в 14:25