Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неформална среща на лидерите на ЕС в Брюксел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Брюксел ще се проведе неформална среща на лидерите на ЕС. В нея ще участва и българският премиер Бойко Борисов

В поканата до държавните и правителствени ръководители, председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск отбелязва, че ще се обсъждат две основни теми – новият състав на Европейския парламент след Брекзит и изборът на председател на Европейската комисия, както и многогодишната финансова рамка на Общността. 

Като подчертава, че след оттеглянето на Великобритания от ЕС броят на евродепутатите ще намалее от 751 на 705, Туск посочва, че останалите освободени места трябва да бъдат запазени като резерв за бъдещи разширявания. По отношение кандидатурата за председател на Еврокомисията, Доналд Туск припомня настояването на Европейския парламент кандидатът да бъде избран между водачите, които ще бъдат номинирани от европейските политически партии. Ще бъде засегната и идеята за създаването на транснационални листи на европейските избори, но чак в контекста на вота през 2024 година.

Ще бъде засегната и идеята за създаването на транснационални листи на европейските избори, но чак в контекста на вота през 2024 година.

По повод многогодишната финансова рамка за периода след 2020 г., Туск подчертава, че Европейската комисия трябва да получи политически насоки от Европейския съвет, преди да изготви своите предложения. 

При дискусиите напоследък очертахме нови приоритети, като пресичането на незаконната миграция, засилването на европейската сигурност и отбрана, както и увеличаването на инвестициите в програмата "Еразъм". Освен това ще трябва да разгледаме въпроса за празнината в бюджета на ЕС поради Брекзит. Това показва колко сериозни са предизвикателствата, заключава той.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!