Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредни протести срещу строителството в Пирин

| обновено на 08.03.18 в 14:55
Снимка: БГНЕС

Природозащитници в София се събраха за 12-и път на протест с искане да не се строи в парк "Пирин". В 12:30 ч. те блокираха движението по булевард "Цар Освободител" в района на Националната художествена галерия. Протестиращите настояват да се отмени решението на правителството за промяна в Плана за управление на Национален парк "Пирин". Другото основно искане е депутатите да не приемат промените в Закона за горите, с които ще отпадне изискването да се сменя предназначението на земята, върху която ще се изграждат или реконструират нови лифтове, влекове и писти.

Акцията символично отбеляза и днешния ден на жената, коментира Катерина Раковска от българския офис на организацията "Световен фонд за дивата природа":
Искаме по случай 8-и март да внесем едни красиви снимки на цветя от Пирин, с напомняне, днес по-специално към жените от Министерски съвет, че очакваме отмяна на решението за плана за управление на парк "Пирин".

Протести ще има и в шест града в страната. В чужбина българите ще се съберат в Бристол, Виена, Париж.

Константин Иванов от българския офис на организацията Световен фонд за дивата природа:

"Исканията ни остават същите - правителството да оттегли своето решение за промяна в Плана за управление националния парк "Пирин", който отваря близо половината от неговата територия за застрояване. Също така ние искаме да се прекрати с обсъждането на промени в Закона за горите, които ще ги отворят за урбанизация и ще позволят застрояването на природния парк "Витоша". В останалите градове в България и чужбина, протестът ще бъде вечерен, но в София ще бъде по обяд".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!