Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голяма част от българите никога не са правили тест за ХИВ/СПИН, сочи проучване

Снимка: Десислава Андреева

Само един на десет българи някога си е правил тест за ХИВ/СПИН, показва проучване на Изследователски център „Тренд“ по поръчка на организацията "Здраве без граници".

Анкетата показва, че 55% не биха общували с ХИВ позитивен, както и че само 6% от всички анкетирани са се чувствали изложени на риск от заразяване с ХИВ.

Интервютата са проведени в периода 10-18 януари тази година сред 1002 пълнолетни български граждани, като анкетата е представителна за страната.

Едва 11% от всички запитани казват, че са си правили някога тест за ХИВ/СПИН, а 86% - че не са си правили такъв досега.

Резултатите показват, че 55% не биха общували с ХИВ позитивен, 57% не биха работили с такъв, 76% не искат да имат за приятел(ка) ХИВ позитивен, 87% не биха живели с такъв човек, а 94% не биха се оженили за носител на вируса.

Все още е висок делът на хората, които не знаят как могат да се заразят с ХИВ, е изводът от проучването. Данните показват, че се налага засилване на информационните кампании за болестта.

Въпреки усилията за информиране и превенция, все още има стереотип в мисленето, каза Елена Бремджиева от Сдружение "Здраве бе граници“:

"Човекът, който сме открили с положителен резултат за ХИВ, решава да сподели на мястото, на което работи. Обикновено реакцията е изключително негативна. Всички колеги паничеки започват да идват да се изследват, да задават неадекватни въпроси. Страхът и напрежението водят до такива резултати".

Всеки четвърти смята, че може да се инфектира с ХИВ чрез неизмити прибори за хранене, чрез разговор с болен от ХИВ или при кихане и кашляне.

Социологът Евелина Славкова:

"Виждайки тези данни е съвсем естествено по един или друг начин хората, които са носители на този вирус, да не споделят и да не казват, именно за да не изпаднат в ситуация на изолация от обществото".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!