Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Ангелкова връчи удостоверения, даващи правоспособност за професията планински водач

Снимка: БГНЕС

Министърът на туризма Николина Ангелкова връчи първите удостоверения, които дават правоспособност за практикуване на професията планински водач. 

10 души, издържали изпита за придобиване на правоспособността, получиха своите удостоверения. Техните притежатели трябва да подадат заявления за вписване в Националния туристически регистър. Вписването в него става със заповед на министъра на туризма Николина Ангелкова, като правоспособните водачи получават задължителна за упражняването на професията им идентификационна карта. Изпитите за планински водачи са в две части – устна теоретична и практическа по въпросник.

Как виждат мисията си на планински водач Славян Кановски и Димитър Димитров:

„За мен това е много важна и приятна професия, защото ми дава възможност като българин да представя България на максимално много хора и да я представя по начин, по който те и емоционално дори да се привържат, за да могат да идват тук и да я препоръчат на приятели“.

„Младите хора и най-вече децата да живеят близо до природата и до планината – така, както сме израснали ние. Човек, който иска да предаде планината, да отвори сетивата, и на другите става водач, за да сподели усещанията си с тях“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!