Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

На училище - само с бележка от стоматолог

Шуменска област е първа в негативната класация по извадени постоянни детски зъби. За миналата година броят им е 128, съобщи председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Елка Баева. За сравнение, в област Благоевград не се отчитат извадени постоянни детски зъби в кабинетите на денталните специалисти, а по един случай има в областите Разград, Русе и Велико Търново. Едва 15 % от децата от 0 до 7 години и 28 на сто от 7 до 18 години са посетили зъболекар в Шумен през 2017 г., каза още д-р Баева. Тя коментира идеята на Българския зъболекарски съюз в началото на учебната година задължително да се иска бележка и от преглед при стоматолог. "Целта е да могат родителите, забързани в ежедневието, да бъдат подсетени да заведат децата си на зъболекар и те да бъдат лекувани навреме и да не се стига до тежки последици", посочи тя.

Според новия рамков договор, който влиза в сила от 1 април, всяко дете и младеж на възраст до 18 години има право на четири безплатни интервенции при зъболекар по избор, независимо от здравноосигурителния статус на родителите си.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Медицински център има нужда от помощ

Медицинският център "МБАЛ-Шумен" се нуждае от дезинфекционни разтвори, еднократни престилки, маски и ръкавици. В апела на неговия управител д-р Камен Граматиков се казва, че помощта е необходима заради ескалиращата епидемична обстановка, ежедневната работа с пациенти с неизвестен здравен статус и необходимостта от постоянна дезинфекция на..

публикувано на 28.10.20 в 17:01

COVID в Базовото

Директорът на ОУ "Д-р Петър Берон" в Шумен е започнал процедура за преминаване към обучение в електронна среда за прогимназиален етап (5-7 клас) за период от 2 седмици. За Радио Шумен Павел Павлов заяви, че стъпката е предприета заради  положителния PCR тест, който е дала Нора Станева-психолог в училището. Според Павлов състоянието на..

публикувано на 28.10.20 в 15:53

Домът в Лозево пламна с COVID-19

95 са новите случаи на COVID-19 в Шуменска област, според данните на РЗИ  за последното денонощие. Огнище на инфекцията е регистрирано в Дома за възрастни с умствена изостаналост, където има 20 души от домуващите и 9 от персонала с коронавирус. Заразените са на възраст от 27 до 80 г. Част от положителните на COVID-19 са безсимптомни, а другите прекарват..

обновено на 28.10.20 в 14:33

Прибират в Шумен пациентите от Преслав

7 от пациентите с коронавирус, които са настанени в преславската болница ще бъдат преместени в Шумен. Те ще бъдат приети в новосъздадения COVID сектор в Комплексния онкологичен център. Това съобщи за Радио Шумен д-р Свилен Арнаудов. Започва проверка в лечебното заведение във Велики Преслав, а РЗИ-Шумен ще изготви докладна по случая до Министерството на..

публикувано на 28.10.20 в 14:06

Без празник на 1 ноември

Честването за Деня на народните будители в Шумен се отменя заради усложнената епидемична обстановка, съобщиха от общината. Забраната за провеждане на организирани празненства на открито и закрито, както и трудността да се осигури необходимата дистанция между участниците правят невъзможно провеждането на общоградско тържество с..

публикувано на 28.10.20 в 12:06
Шумен , административен съд

Търси се плазма с кръвна група А+

Спешно се търси дарител на кръвна плазма с кръвна група А+. Тя е за магистрат от Административния съд в Шумен, който е на лечение с усложнена коронавирусна инфекция. Това призоваха от институцията. Донор на плазма може да бъде всеки преболедувал инфекцията, който е изградил достатъчно антитела. Даряването се извършва в Националния център по..

публикувано на 28.10.20 в 11:13
КОЦ - Шумен

Разкриват нов COVID сектор

Със заповед на директора на РЗИ се разкрива COVID сектор в Комплексния онкологичен център-Шумен. Той ще бъде с 20 легла, в отделна сграда- на палиативни грижи, съобщи управителят на лечебното заведение д-р Свилен Арнаудов. Пациентите от отделението  по палиативни грижи ще бъдат преместени в отделението по Гастроентерология. 5 лекари, 8..

публикувано на 28.10.20 в 10:23