Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концесионерът на находище "Побит камък" обяви, че се отказва от добива на кварцов пясък до постигане на споразумение

Жителите на селото протестираха срещу концесията

В съобщение до медиите концесионерът на находище "Побит камък" край Нови хан обяви, че се отказва от добива на кварцов пясък до постигане на споразумение между спорещите страни. 

Жителите на с. Нови Хан излязоха на протест срещу концесията за добив на кварцов пясък в близост до селото. Хората се опасяват, че фирмата-концесионер ще започне да изхвърля отпадъци от производството и с тях да замърсява лесопарк "Побит камък" и водоизточниците в района. Те са категорично против добиването на инертни материали в  лесопарка, тъй като това ще влоши качеството на въздуха. За "Хоризонт" кметът Петко Костов заяви:

"Против сме, защото това, на първо място, е опасно за здравето на хората и ще бъде унищожена и без това амортизираната ни инфраструктура и ще бъдат нанесени непоправими щети на природата".

Венцислав Тоцев, член на Инициативния комитет, допълни:

"Съвсем наблизо има радиоактивно хранилище, което събира отпадъците от магнитните резонанси и от ядреното облъчване в болниците в София. Те се складират там и въпросният лесопарк "Побит камък" попада в зона за сигурност номер 2 на въпросното радиоактивно хранилище".

Протестът е мирен и предупредителен и ако намерението за добиване на кварцов пясък не бъде спряно, хората ще блокират магистралата, казаха протестиращите. Според тях, за концесията не е направена оценка за въздействие върху околната среда.

Междувременно, в съобщение до медиите концесионерът на находище „Побит камък“ край Нови хан обяви, че се отказва от добива на кварцов пясък до постигане на споразумение между спорещите страни. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!